Banbrytande brudar

I samband med IDAHOT, International day against homophobia, transphobia and biphobia, skulle Sannarpsgymnasiets mediatvåor ställa ut en fotoutställning med ledordet “genus”. Som vi alla vet hamnade världen i en pandemi och utställningen blev lagd på is.

”Genus spelar en viktig roll i hela världen. Och jag skulle gärna vilja att vi i dag börjar drömma om ett annorlunda samhälle. En rättvisare värld. En värld med lyckligare män och lyckligare kvinnor som är ärligare mot sig själva. Och det är så här vi ska börja: vi måste upp- fostra våra döttrar annorlunda. Vi måste även uppfostra våra söner annorlunda.”

– Chimamanda Ngozi Adichie, författare till bland annat boken “alla borde vara feminister”.

Än har dessa bilder inte fått bli inramade eller upphängda för samhällets beskådning. Därför låter vi en del av utställningen publiceras här, i väntan på något större. Så slå på “who run the world”, släng upp fötterna på stolen mitt emot och låt dig skåda tre bilder, och dess tillhörande förklaring i en normbrytande utställning i miniformat, “Banbrytande brudar”.

“Facklös”

“Normer är något som folk inte är tvingade till att följa, speciellt inte när det gäller kön.” Modellens ord innan hon sätter sig på pallen och höjer handen mot hakan. Likt fotograferingar av Stefan Löfvén, Donald Trump eller andra makthavare sänder enbart poseringen i sig ut en känsla av makt.

Men börjar inte maktpositionerna lukta lite väl mycket testosteron? Och kopplar vi inte denna posen till en självsäker man? Klart kvinnor kan vara bestämda och styra och förändra en hel värld också. Föreställ dig själv Marie Curie eller prinsessan Diana i denna kroppsposering, läs modellens ord igen; “normer är något som folk inte är tvingade till att följa…” och låt inte samhällets regler bygga murar för dig.

“(Hu)manspreading”

Vad blir det till kvällsmat? Vet inte hur det är hemma hos dig men Emma äter konservativa mansbebisar och kärringar till middag.

Liksom handen i handsken och chips på fredagskvällen är svart och vitt en oslagbar kombo. Definitionen av ett svart-på-vitt-tänkande är allt eller inget. Tanken med bilden är att, med hjälp av ansiktsuttryck, kroppspositionering och attityd, bryta mot normerna. Genom att ta till vara på allt individen utstrålar kan vi visa att inget definierar oss. Här skiljer vi inte på tjej- och killfärger eller andra inspel från omgivningen. Individen i fokus som bidrar som byggsten i ett genusfritt palats där vi kan leva lyckliga i alla våra dagar…  

“Ingen jävel kallar mig lilla gumman”

Redan i 12- års ålder har flickor blivit bekanta med ordet “normer” och dess betydelser. Att man ska bete sig och se ut på ett visst sätt för att accepteras i samhället. Detta är helt fel, och tillsammans måste vi lära ut att inga normer ska få definiera henne. 

I denna bilden byter vi ut samhällsnormer och genus mot attityd och självbestämmande. Stängda läppar och korsade armar ger intryck av dominans istället för underlägsenhet. En tuff brud som ger feminismen ett ansikte, eller också en helt vanlig medborgare som lever enligt den mänskliga rättigheten att experimentera med sin egen definition av vad ordet “jag” ska innebära.

Bilder av Tindra Wellerfors©️

Previous Story

Mer sprit, tack!

Next Story

Sannarps musikanter musicerar

Latest from Nummer 1

Mer sprit, tack!

Det är tisdagsmorgon. Timman är slagen och jag glider in genom Sannarps återöppnade portar. Jag möts…