Biden vs Trump – USA:s och världens nystart

/

Valet i USA har varit en nagelbitare in i det sista. Joe Biden har nu officiellt vunnit valet och blivit USA:s 46:e president, men han tar inte över posten förrän den 20:de januari och Trump har knappast accepterat att han faktiskt har förlorat. Trumps hot om rättsprocesser har inte lagt sig och det kan förändra allt. De fyra åren världen haft med Trump som president har skakat om världspolitiken. Men nu är det slut på det, eller?

(Foto av MANDEL NGAN/AFP via Getty Images)

Trumps negativa och positiva sidor

Trump lovar befolkningen att göra “America great again”. Vissa anser att han är olämplig som president, uttrycker sig illa, nedvärderande mot kvinnor, påstår att global uppvärmning inte finns, väljare som inte kan ge svar på tal om varför de tycker han är kapabel till att styra ett helt land. Uppseendeväckande är han minst sagt.

Trump är däremot känd för att ha starka åsikter på Twitter och uttrycka sig där. Starkt självförtroende gör argument trovärdiga oavsett om de är sanna eller inte. Trots Trumps okunnighet kring fakta och personliga påhopp har han visat på envishet, han ger inte upp i första taget. Valet 2016 var politiska experter världen över säkra på att hans kampanj inte skulle vara långvarig. Inte ens det republikanska partiet stöttade honom, men hans motkandidater föll ändå och tillslut även Hillary i slutkampen om vem som skulle bli president. Resan har varit lång och tuff men  han kämpade han sig igenom ändå, “skam den som ger sig”. 

Emma Östmans egna tankar

Den nuvarande presidenten har haft ett skandalöst förflutet vilket aldrig något positivt. Flertal gånger har det visat sig att Trump gör saker som en man av högsta rang inte bör göra. Det är givetvis lätt att vara efterklok men bäst är det givetvis att inte begå misstagen i första hand. Dagens samhälle är digitalt vilket gör att ingen sitter säkert längre. Att bli uthängd på nätet kan alla bli, offentlig eller inte. Vi måste skärpa oss och tänka steget längre. Istället för att hänga ut privatpersoner måste respekt och kärlek visas gentemot varandra.

Trump hörs och syns mycket vilket är svårt att argumentera emot. Men att höras och synas inom rimliga gränser är viktigt. Han är bra på att manipulera och men saken är den att det är inte alltid den som skriker högst som har rätt utan oftast tvärtom. Med fakta och statistik kommer man dock långt med för att stärka sin mening och argumentation. Istället dras påståenden och argument fram vilket inte är särskilt professionellt, personliga påhopp dras fram oavsett om han vet att de är rätt eller inte.

Vad händer om Trump blir president i 4 år till?

För det första har Trump visat upp ett brett spektrum och uttalat sig nedlåtande mot många grupper i samhället. Han har visat fobier för olika grupper i samhället, specifikt islamofobi som varit den mest markanta gruppen Trump uttryckt hat mot. Trumps kampanj hävdade att islam är ett stort hot i världen. Trump förstår inte vad han gör. Han skapar splittring och misstänksamhet grupper emellan. 

Miljön har Trump en intressant uppfattning om. Rubriker lyder “vi måste agera mot Trump för att rädda klimatet”. USA är ett enormt land och vi kan inte rädda klimatet utan USA, stormakten. I tal av presidenten är det inte svårt för iakttagaren att inse att Trump nekar klimathotet och påstår att en sådan sak om global uppvärmning inte finns. Med Trump som president resulterar i negativa konsekvenser för det globala klimatarbetet.

Trump är med om ständiga skandaler, vilket inte gynnar en nutida president. Uppmärksamhet får Trump men inte på ett positivt sätt. Han har anklagats för allt mellan himmel och jord. Det har varit allt från maffia anklagelser till rasdiskriminering till våldtäkt. The Atlantics David A. Graham har följt Donald Trumps stormiga liv och kan konstatera att skandalerna är så många att de inte ens kan rymmas i en artikel. Trump är som sagt känd för personliga påhopp och opassande åsikter. Trump har flertal varit anklagad för sexuella trakasserier vilket han givetvis nekar. Han sägs även vara anklagad för diskriminering av olika grupper i samhället vilket källan ovanför kan intyga. 

Enligt Sveriges Radio är Trump även nedlåtande mot kvinnor. Trumps kvinnosyn ifrågasätts efter en läckt inspelning. En video som Washington Post publicerat indikerar just på hur illa och sexistiskt Trump uttrycker sig om kvinnor. Trumps egna, alltså republikaner är äcklade och är starkt emot den kvinnosyn som Trump presenterar i den läckta inspelningen. I inspelningen sägs bland annat att Trump vill förbättra sin andedräkt i fall han skulle kyssa någon. Ibland kysser han vackra kvinnor så fort han får syn på dem och blir så attraherad att han inte kan hålla sig. Han uttrycker sig nedlåtande och helt enkelt vidrigt om kvinnor, “grab’em by the pussy”. Han berättar även om en kvinna han försökte få i säng genom att köpa möbler till henne, men han misslyckades tack och lov. 

Detta kan man inte kalla en president. Som tur är vann Joe Biden valet och en ljusare framtid för stormakten USA är på ingång. I nuläget vill Trump inte inse sin förlust och befinner sig just nu i riksrätt för maktmissbruk. 

En framtid med Trump verkar alltså inte vara så ljus, vilket kanske inte är en sådan stor överraskning. Men låt oss föreställa oss att de demokratiska valresultaten faktiskt går igenom och inte blir stoppade av Trumps rättegångar. Hur ser då en framtid med Joe Biden ut som USA:s president?
Foto: CJ Gunther/EPA/TT via SVT

Hur kommer en nystart med Biden som president se ut?

Den ökända muren som Trump var så ivrig att bygga upp kommer att rivas ner av Biden. Detta är också till stor del hur ett byte av president kommer se ut: Gammalt som rivs ner och nytt som byggs upp.

Till att börja med så skulle den tidigare icke-existerande klimatpolitiken från Trump komma svingades i ny form med full kraft i samband med Biden. Han är den första presidentkandidaten någonsin som lägger ett såpass stort fokus på klimatet. En mandatperiod med Biden som president skulle innebära en satsning på nästan 2 triljoner dollar inom alla möjliga områden för att gemensamt bekämpa klimatförändringarna. Satsning på forskning för ren energi, ny infrastruktur som kräver mindre koldioxid och energisnåla byggnader. Pricken över i:et är ett mål, att USA ska generera 100% grön elektricitet år 2035.  Hur detta ska ske är ännu oklart, men detta lär Biden och hans forskningsteam räknat ut under hans tid som president. 

Det går inte att förbise att USA har blivit både det värst drabbade landet i världen av COVID-19 pandemin, men också det land som har hanterat krisen på sämsta sätt. Trumps ignorans och skrattretande uttalanden om viruset talar för sig självt. Som exempelvis den gången då han föreslog att injicera disinfection i kroppen som ett behandlingssätt mot viruset. Om Biden tar över posten som president kommer hans agerande under pandemin att grundas på forskning och fakta då en kris i denna anda kräver att man lyssnar till experter inom ämnet. 

Baserat på detta så har Biden och hans team arbetat på en konstruktiv strategi sedan mars månad som ska införas under hans tid som President. Denna strategi och plan inkluderar bland annat en satsning på att möjliggöra gratis testning av COVID-19 över hela USA, en utveckling av ett fungerande vaccin och ytterligare satsningar på nödvändiga resurser, anläggningar och personal som möjliggör en stark och bättre bekämpning av viruset.

Under Trumps presidentperiod låg fokuset att stärka USA och göra nationen mer oberoende. Detta ledde i sin tur till skadade internationella relationer för landet. Ta som exempel Kina där ett handelskrig inleddes som inte var långt ifrån att urarta till något större och mer allvarligt. Det går inte att sticka under stolen att hela världens omdöme av USA har blivit omskakat och osäkert. Detta vill Biden ändra på. Han har en positiv syn på internationella relationer och anser att det kan stärka nationen mer att samarbeta med andra än att stänga in USA i en egen bubbla. Samarbeten i internationella organisationer ska återupptas vilket också inkluderar en ändring i den pessimistiska synen på bland annat NATO som Biden till skillnad från Trump ställer sig positivt till.

En förändring av president innebär alltså också en mycket stor förändring i USAs politik. Fokuset på klimatet kommer bli större än någonsin. Corona Pandemin ska bekämpas på ett strategiskt sätt och USAs hälsosystem ska förbättras och bli mer tillgängligt för alla. 

Framtiden för världens mäktigaste land ser för tillfället ljus ut. Joe Biden som USAs 46:e valde president och Kamala Harris som första kvinnliga vice president bådar för en hoppfull och bra nystart för USA och världen.

Joe Biden tillsammans med Vice president Kamala Harris
Upphovsperson: Bloomberg | Upphovsperson: Bloomberg via Getty Images
Upphovsrätt: © 2020 Bloomberg Finance LP

Författare:

Emma Östman

Emma Smogorzewski

Källor:

https://www.nature.com/articles/d41586-020-02786-4

https://joebiden.com/covid-plan/

https://www.theguardian.com/us-news/2020/oct/28/joe-biden-presidency-first-100-days

https://www.sciencemag.org/news/2020/10/biden-presidency-could-have-remarkable-impact-science-policy-also-face-hurdles

https://www.utbildning.se/inspiration/artiklar/lar-dig-av-donald-trump-13712

https://www.dagenssamhalle.se/debatt/risk-foer-ytterligare-splittring-med-trump-29330

https://www.dagenssamhalle.se/debatt/vi-maste-agera-mot-trump-foer-att-raedda-klimatet-29280

https://sverigesradio.se/artikel/6536379

https://www.svd.se/riksratten-mot-trump–pa-3-minuter

Sufjan Stevens håller i en tomte.
Previous Story

Till bjällrors klang och alla rödmosiga tomtars skratt - Brännbarts bästa jullåtar

Next Story

En riktigt brännbar jul

Latest from Nummer 2

Den visuella julen

Precis som förra året är vi på Brännbart tillbaka för att bidra till en galet mysig…

Julklappshysteri

December börjar och tankarna går fortfarande kvar i höstmyset. Dagarna räknas ner snabbare inför julen och…