Blottar omslaget hela handlingen?

Hej allesammans! I denna artikeln ska filmomslag bli granskade, sönderplockade och analyserade. Jag har försökt att välja kända filmer som jag personligen inte sett. Konceptet är att berätta filmens handling utifrån omslaget på filmen. Jag vet alltså inte vad handlingen är utan ska fantisera ihop den utifrån en bild. Eventuellt varning för spoilers, trots att jag inte har den blekaste aning om filmernas handling!

The Tourist

The tourist är en film med två välkända skådespelare; Johnny Depp och Angelina Jolie. Filmen utspelas till en början i Amerika som de flesta kända filmerna gör. Huvudpersonen Toms liv skildras som repetitivt och tröttsamt. Han stiger upp på morgonen tar på sig sin kostym, äter en grov, rostad macka med två bacon och ett stekt ägg. Drycken blir det svartaste kaffet du kan tänka dig och sedan kör han sin mattsvarta BMW till jobbet. Tom jobbar högst upp i ett höghus, byggt av endast glas. Arbetet består av att skriva på papper och stämpla räkningar. Livet går som på räls, Tom märker knappt av att han existerar. Dag efter dag händer samma sak; ingenting. Men den 16 juni 2005 förändras något. På skrivbordet denna morgonen ligger det ett kuvert med endast ett ord på “lev”. Kuvertet är lätt som en fjäder, men innehållet kommer att förändra allt. 

Innan vi som tittar vet ordet av packar Tom sina väskor och tar det snabbaste flyget till Paris, Frankrike. Anledningen till den plötsliga resan är oklar. Kanske var det livets väckarklocka som ringde? Tom behövde förändring, han behövde hitta meningen med livet nu. När han landar i Paris iklädd endast en vit t-shirt och ett par mörkblå jeans, kläder han inte använt på de senaste tio år. Känslorna är starka och nyfikenheten bortom allt. Äntligen. Livet kan få en nystart, nu väntar resan att gå från turist till djupt rotad medborgare. 

Tredje dagen in i det nya livet befinner sig Tom på ett fik i centrum av Paris. Han har ännu inte lyckats finna ett jobb eller riktigt kunnat släppa taget om livet i Amerika. Att han befinner sig på just detta fiket är mest för att blanda sig med människorna, språket och kulturen; bli ett med staden. Dessutom för att se tillbaka på livet och jobbet i Amerika, som till sin besvikelse klarar sig bra utan honom. Med en smäll stänger han sin laptop och kvinnan som passerar ger plötsligt all sin uppmärksamhet till Toms irriterade ansikte. Detta är början på en relation som skulle vända Toms liv upp och ned. 

Plötsligt dras han in i ett liv av spänning och kriminalitet. Utnyttjas som en avledningsmanöver. Kvinnan från fiket lever ett liv “on the run” och drar Tom med sig. Hon får honom att tro att de är gjorda för varandra och att ödet sammanförde dem. I själva verket använder hon Tom som en skyddsväst och ett byte, ger honom ett rykte om att vara farlig och högt upp i kriminella kretsarna. Efter tre månader av läskiga och äventyrsfulla månader fattar Tom att denna kvinnan inte är som alla andra. Hon kommer inte kunna slå sig ned någonstans och kommer antagligen gå i graven innan hon ens har fyllt femtio. Tom blir oerhört nyfiken på kvinnan som han spenderat tre månader med men egentligen inte vet någonting om. Lyckligtvis har hon glömt sin dator på hotellrummet de delade natten innan. Tom fäller upp skärmen och börjar rota i datorns innehåll, som tur är har han stora kunskaper om datorer från sitt tidigare jobb. När han upptäcker hemligheten bakom kvinnans intresse av att vara med honom får han en chock. Att en person kan bygga upp en personlighet och trovärdigt spela den, verkligen leva en lögn. I panik tar Tom alla sina grejer och flyr från Paris. Han berättar aldrig vart han ska, vad han kommit underfund med och pratar aldrig med kvinnan igen. En lös tråd som blev klar efter att ha fantiserat upp hela handlingen är; Vad fanns det i det där kuvertet som fick Tom att ta sitt pick och pack, och dra? Vad kan ha varit så viktigt eller skrämmande? Bara fantasin kan berätta.

The f**k-it list

Skådespelaren i filmen är ingen jag känner till och nämns inte heller på omslaget. MEN wow vilken inspirerande film! Tänk att bara skita i allt, eller att ta allting som det kommer. Tänk att inte bry sig om något och vara nöjd med det. Oavsett om du är precis sån eller om du är ett galet kontrollfreak är denna filmen upplyftande. Filmen handlar om killen Brian som precis fyllt tjugo år. Filmen utspelar sig faktiskt i Leicester, England. Huvudpersonens omgivning anser att det är dags för honom att ta tag i livet och välja vad han ska göra resten av livet, men Brian tänker tvärtom. Nu är ju tiden att skita i allt och inget! En tid att leva, inte att bli en jobbande robot. Han bestämmer sig för att skriva en lista om allting han skiter i, och dessutom hitta på en massa dumheter när han håller på. Brian utför inte alla galenskaper eller skriver denna listan på egen hand. Utan med sig har han fyra av sina kompisar som tillsammans bildar ett intressant gäng.

Tristan, 21 år, är den som får Brian att göra allting och lite till. Han ser inte konsekvenser eller normer för den delen. Sedan har vi Sarah den enda tjejen i gänget som ständigt får hjälpa killarna ta sig runt stolparna de jämt springer in i. Sarah är även den som lyckas få inbjudningar och material till många galna idéer. I gänget finner vi också den som tycker allt är en dum ide; Patrick. Han försöker jämt och ständigt tala kompisarna ur att göra saker som att hoppa fallskärm, dricka en liter vodka och stå på händer på ett höghus. Han är den så kallade konsekvenstänkaren, utan honom hade nog ingen varit vid liv. Anledningen till Patricks tillbakahållande beror på faktumet att han har fler fobier är vad man kan räkna till. Den sista i gruppen är Mason. Ska vi vara helt ärliga bidrar han inte med så mycket i gruppen. Han är tystlåten och glider mest med i bakgrunden. Anledningen till att de andra orkar med honom är för att när Mason väl pratar är han ett komiskt geni, och dessutom är han den enda som äger en bil de kan åka runt i. Utan att avslöja för mycket märker ni att denna filmen har potential att locka till skratt samt att reflektera över tillvarons absurditet. En scen innehåller bland annat en fontän, en elgitarr, en påse med ballonger och några för många shots. 

Handlingen i filmen kretsar dock kring listan som nämns genom hela handlingen om saker de absolut inte vill göra. Bland annat nämns plugga vidare, skaffa jobb, slå rot och sluta vara vänner. Vad finns på din lista? Filmen är en intressant resa mellan saker som är roliga och saker personerna i fråga heller skulle avlida än att utföra. Berättelsen genomsyras av ett starkt vänskapsband. Känns detta som en “most-watch”? Nej, kanske inte. Men om du absolut inte vill se något med ett djupt budskap eller slafsig romans är denna filmen däremot “it”. 

The Last song

“A Story about Family,

First Loves, Second Chances 

and the Moments in Life

That Lead You Back Home.”

The Last song. Ja detta är en sådan film. Jag är inget geni som kan förutspå handlingen i filmen genom omslaget utan de kan vi nog alla. Detta är ju bara en förlängning på Hannah Montana med ett annat namn. I denna berättelsen heter Miley Cyrus istället Bethany och Liam Hemsworth Nathan. I filmen möter två unga människor varandra i en sprudlande romans. Men såklart finns det också hinder på vägen. Bethanys ex-pojkvän kommer hem efter en lång resa och bemöter henne som om han aldrig varit borta. Men nu går vi händelserna i förväg. 

Bethany är 17 år och går på motsvarigheten till gymnasiet i California, USA. På fritiden ägnar hon sig åt att skriva och ta promenader. Bethanys liv är för tillfället inte särskilt intressant. Hon går till skolan, gör sina läxor och drömmer om framtiden efter skolan. Hon har ingen stor kompiskrets, utan endast en ”halv-kompis”, som hon endast umgås med i skolan. Trots detta är Bethany väldigt populär och många killar är intresserade av henne. Men hon populariteten intresserar henne inte och därför håller hon sig oftast hemma. Dagarna rullar på i samma takt men det stör aldrig henne eftersom hon vet vad framtiden har att erbjuda. Men framtiden kan bjuda på överraskningar.

Som en konventionell del av en typisk romantisk film, börjar killen Nathan som Bethany faktiskt hyser intresse för uppvakta henne. Hon som aldrig engagerat sig i snack om killar eller ens haft en tanke på en ny relation efter att det förra tog slut. Här stod han ljusbrunt hår, skinande gröna ögon och en ljusgrå lite halv-sliten tröja. Efter att ha mött hans blick i 30 sekunder, kollar hon bort med färg som stiger på kinderna. Hon skyndar sig ut ur de grönfärgade trånga korridorerna med känslan av att alla iakttar henne, men den enda som egentligen ser henne är den nya killen vars leende svagt intar hans ansikte. Tiden i skolan går och Bethany känner sig alltid lika generad när hon råkar springa in i killen under raster och på lektioner. Och han ger ständigt det lite stöddiga leendet. Ingen av dem har fortfarande yttrat ett ord bortsett från “hej” till varandra, men ingen av dem verkar störas av det. Man märker av spänningen i luften när de skådar varandra genom lokalerna och genast tittar bort, någonting finns där, men vad?

Dagarna fortgår, väntar inte på någon. Allt oftare börjar Bethany och Nathan ha längre konversationer. De uppskattar varandras sällskap och Bethany byter ut sin gamla skolkompis mot sin nya. Romansen spirar, men allting avbryts plötsligt en eftermiddag i parken. Bethany får syn på sin ex-pojkvän som lämnade henne för ett år sedan. Med språngstiga steg flyger han fram genom parken med hörlurar i öronen och svettet rinnande ner för det mörkgröna linnet. Bethany får plötsligt bråttom och lämnar Nathan sittandes på bänken utan ett hejdå. Men kvällen blir mer förvirrande än eftermiddagen för hemma vid hennes köksbord sitter hennes mamma och ex-pojkvännen! Mamman gör ett försök i att lätta upp stämningen genom att säga “kolla vem som är på besök!”. Både Bethany och mamman utbyter en förvirrad och smått irriterad blick. Killen vänder sig om med ett leende spritt över hela ansiktet och orden “hej på dig” kommer ur hans mun. Bethany kan inget annat än att stirra, slår sedan igen ytterdörren och går upp på sitt rum. Vad gjorde han här? Vem tror han att han är? Tjugo minuter senare hör hon ytterdörren öppna, sedan ett svagt “hejdå” och dörren stängs igen. 

Allting i skolan blir upp och ned. Bethany kan inte fokusera, sitter konstant ensam och är helt försjunken i sin egen värld. Inom henne pågår en dragkamp mellan de två killarna hon inte vågar bemöta. Under lunchen möter hon Nathan som hon fortfarande inte förklarat situationen för. Och efter denna sammandrabbningen vet hon att hon måste välja. Under denna dagen senare på kvällen är också första gången de båda killarna möter varandra, och det blir ingen vacker syn. Det blir gräl och slag utbytes. I många dagar måste Bethany överväga sitt beslut som om killarna vore två olika mobiler och det är svårt att övgöra vilken som kommer fungera bäst. 

Filmen slutar faktiskt oförutsägbart då Bethany faktiskt “väljer” sin ex-pojkvän. Vad som fick henne att bestämma sig uttalas inte, men något säger att hon ändå har starka känslor för Nathan. Kanske var hon inte redo för något nytt? Eller så ville hon förstå det hon redan hade haft? Det är svårt att dyka in i någons medvetande och fullståndigt förstå, men hon gjorde nog ändå fel val. 

Ja, då var min fantasivärld lika torr som en öken. Hoppas att denna texten gav dig ett gott skratt, trevlig stund eller en känsla av förhoppning. Nu slipper du förmodligen se dessa filmerna i alla fall. Som nämnt i inledningen är detta alltså inte filmernas egentliga handling utan jag som har försökt bygga en story utifrån omslaget. Mina åsikter är alltså byggda utifrån en fantasi. Om du har sett filmen och tycker att jag är helt galen, så är det okay. Och om du inte har tänkt att läsa mer från bästa Brännbart, så stäng ned datorn och gör något vettigt! Trevlig dag på dig!

Previous Story

Har du koll på årets hösttrender?

Next Story

Mer sprit, tack!

Latest from Nummer 1

Banbrytande brudar

I samband med IDAHOT, International day against homophobia, transphobia and biphobia, skulle Sannarpsgymnasiets mediatvåor ställa ut…

Mer sprit, tack!

Det är tisdagsmorgon. Timman är slagen och jag glider in genom Sannarps återöppnade portar. Jag möts…