Den visuella julen

//

Precis som förra året är vi på Brännbart tillbaka för att bidra till en galet mysig jul. För att lyckas med detta krävs det såklart att man som läsare får lite tips, och denna gången på magiska julfilmer. Julfilmer är för mig möjliga att se under alla årstider, men du kanske föredrar att begränsa dig till under juldagarna, fine by me. I artikeln presenteras och recenseras fyra fantastiska julfilmer, och alla med ett fint budskap.

Först ut: The Grinch

How the Grinch stole Christmas

Oh My God, detta är den bästa julfilmen någonsin. Om det beror på Jim Carrey som den fantastiska rollen som Grinchen eller den sötaste Cindy Lou Who som själv försöker hitta meningen med julen, är svårt att specificera. Men filmen är galet bra. 

Filmen handlar om den håriga, gröna och förbittrade Grinchen som bär på ett ilande hat mot julen. Grinchen bor isolerad i en grotta högst upp på ett berg med strålande överblick av Whoville. Whoville är allting Grinchen avskyr; glädje, sällskapligt och hektiskt. Den enda levande varelsen Grinchen kan tolerera är hunden Max som behandlas som Grinchens högra hand. Vad Grinchen däremot inte kan hantera är entusiasmen i Whoville kring juletider. Julen är den största och mest betydelsefulla högtiden i hela byn. Inför Whovilles 1000-års jul-jubileum tycker en liten flicka vid namn Cindy Lou Who att Grinchen ska vara med och fira, han kan väll inte vara så hemsk som alla beskriver honom? Grinchen bestämmer sig, efter en förödmjukelse, att det är dags att beslagta julen från byborna. På så vis kan de aldrig någonsin fira jul igen. För att sätta stopp för julen en gång för alla klär Grinchen ut sig till tomten och går till alla hus med intentionen av att ta allting som har minsta koppling till julen. Det Grinchen inte vet är att det inte är julprydnaderna som gör julen speciell!

Behövs det mer övertygelse? Filmen är komisk, bedårande, inbjuder leende och till tårar. En exceptionell film som verkligen borde stå på allas “most watch”- lista denna julen! Denna filmen får utan tvekan 5 av 5 julkulor!

Näst på tur: Klaus

Klaus

Detta är en väldigt ny film från så sent som 2019. Bara av den första spelningen kom uppenbarelsen att detta är den vackraste och finaste julfilmen som någonsin skapats. Verkligen värd sina 97 minuter. Den må se ut som en barnfilm, men vilken människa som helst med julkänsla kommer att uppskatta den här filmen. 

Den övergående handlingen kretsar kring en egoistisk brevbärare och en enstörig leksakstillverkare som skapar en ypperlig vänskap trots situationens omständigheter. Tillsammans sprider de ljus och lycka på den mörka ön de för tillfället befinner sig på. 

Jesper är slapp, bortskämd och full med ironi. Som son till en framgångsrik pappa har han tagit beslutet att endast “chilla” genom livet. Men dagarna är räknade och när det dåliga studerandet kommer ikapp Jesper skickar hans pappa honom på ett brevbärar-uppdrag till Smeerenburg. En plats med regn, mörker och sorg över sig, där personer aldrig går ut ur sina skabbiga hus och familjer är i fejd. 

Jesper är inte alls nöjd med sin nya tillvaro, tills han åker för att lämna brev till den mystiska mannen ute i skogen. Tillsammans bjuder de på julstämning till alla barnen, vänskap mellan dem vuxna och äntligen får man reda på hur ryktena om jultomten blev till. Men under filmens gång möter de självfallet problem, men inget som vänskap inte kan lösa, eller? Filmen bjuder på många magiska ögonblick för de yngre och en härlig mängd sarkasm, charm och humor för dem lite äldre. Men körsbäret på toppen är ändå att det finns extraordinära samiska karaktärer. Och det vackra budskapet: “A simple act of kindness always sparks another” Klaus får en stark 4 av 5 julkulor! Bara av den anledningen att konceptet på filmen inte är helt nytänkande, men fortfarande egenartad.

Vidare: A Chritmas Carol

A Christmas Carol

En film med en spännande version långt ifrån våra traditionella julhistorier och inte särskilt typisk inom sin kategori. En julsaga, som den heter på svenska, är baserad på en roman av Charles Dickens. Detta är en av många filmatiseringar och även här finner vi Jim Carrey som röst till huvudkaraktären.

Filmens huvudkaraktär är gamle Ebenezer Scrooge. Han är vresig, sniken och trumpen, och dessutom lever han ensam i ett stort mörklagt hus. Huset tillhör hans förgångna partner Jacob Marley. Dagen innan julafton får Scrooge ett oväntat besök av Marley själv, i fantom format. Han är där för att varna Scrooge om sitt dystra beteende och vart det kommer att leda honom. Marley bjuder också på information som att han inte är den sista anden som kommer att besöka Scrooge under natten. Mitt i natten dyker den första gestalten upp “Gångna Julars Ande” som ska visa Scrooge just det, hans redan upplevda julfiranden. Synen är ensam och bitter, utan kärlek och glädje. 

En stund därpå dyker “Nuvarande Julens Ande” upp på dörrkarmen. Denna anden visar honom hur julen firas omkring honom för tillfället. Scrooge är rik, men snål och avskyr julen. Medan dem som lever i fattigdom är glada och fulla med prat. Alla är lyckliga trots sina förhållanden, utom Scrooge.

Efter en stund av besvikelse dyker “Kommande Julars Ande” upp. Nu får Scrooge stå öga mot öga med framtiden och inte ser den särskilt lovande ut. Ingen minns honom och omgivningen har mött dystra bekymmer. Synen han precis bevittnat gör honom skräckslagen och när han vaknar upp den morgonen bestämmer han sig för att börja om på nytt. Men hur ska han åtgärda sin omgivning och förändra sitt öde?

Utan att avslöja för mycket är det en fantastisk film med en fin moral. Lite åt det typiska hållet “behandla andra som du själv vill bli behandlad” och om det är något filmen lär oss är det att pengar inte är allt och att innerligt uppskatta det man redan har. Filmen får 3 av 5 julkulor! Detta av anledningen till att filmen faktiskt är genomgående bitter, men såklart med en söt eftersmak. Själv uppskattar jag roliga och mysiga julfilmer. Men A Christmas carol är definitivt värd att se!

Sist men inte minst: The Christmas chronicles

The Christmas chronicles

The Christmas chronicles är en film med mycket fart och skratt. Precis som Klaus är denna filmen Netflix-producerad. Kort och gott handlar filmen om syskonen Kate och Teddy som ska försöka få tomten på video. Teddy har sedan ett tag tillbaka tappat sin tro för tomten, men Kate finns där för att vinna tillbaka den genom att fånga tomten med kakorna i munnen. Planerna går inte som Kate vill, men syskonparet får däremot syn jultomtens släde och i ett svagt ögonblick tycker de att det är smart att hoppa in och följa med. Men situationen går inte riktigt som tänkt. Beslutet leder inte till något gott för resten av barnen på jorden som alla väntar på att jultomten ska dela ut klappar, då syskonen råkar orsaka en olycka där släden går sönder och renarna släpps fria. En sådan företeelse kommer att skaka hela julen! 

Efter tomtens upptäckt av barnen inser han att han nu är i behov av deras hjälp. Tillsammans alla tre, plus några nissar, ska de försöka rädda julen trots allt. Ärligt talat är det en ganska spännande och äventyrlig julfilm med skeenden konstant. För dig som tycker att Polarexpressen är uttjatad så ta en titt på The Christmas chronicles, som endast kommer att bidra med julglädje! Av mig får denna filmen 4 av 5 julkulor!

Ingenting kan slå Grinchen men för mig som ser minst 30 julfilmer under december kan det behövas variation. Därför har du precis fått fyra helt otroliga julfilms-förslag, både för att fördriva tid under julaftons eftermiddagen, men också för att sjunka djupt ner i julstämning. Ta pepparkakor, juleskum, ischoklad eller bara något annat smaskigt. Hugg därefter tag i julfilmen och ta det lugnt för en stund. Du kommer inte att ångra dig!! God Jul önskar Brännbart!

Previous Story

Julklappshysteri

Next Story

Quiz - vilken sill är du