Jaja, vi ses i helvetet!

//

Frosseri. Frosseri. Frosseri. Det är en synd. Med dödsstraff. Och kan leda till “den eviga döden”. Varför? Hur? I det här numret av Brännbart fokuserar vi på de sju dödssynderna och jag har funderat på det här med frosseri. VARNING det här vill du inte ta del av under fredagsmyset!

Innan jag djupdyker i ämnet och visar att vi alla på ett eller annat sätt är syndare, är det passande att definiera ordet. På Nationalencyklopedin skriver dem följande: “Romersk-katolsk teologi indelar människans synd mot Gud i dödssynder och förlåtliga synder. De senare kan förlåtas utan kyrklig botgöring, de förra måste försonas genom ånger, bikt, avlösning och gottgörelse.” Ånger, bikt, avlösning och gottgörelse. Känns som mycket jobb för att få äta chips på fredagskvällen. Som att man inte har tillräckligt med ångest, så ska Gud självklart bli sur också. Hur gottgör man ett sockerberoende, hunger eller shopping-abstinens? Varför är frosseri egentligen så oerhört syndigt? 

Frosseri är, enligt kära wikipedia, att överkonsumera något på en såpass hög nivå att mycket går förlorat. Det är en synd som tecknades för över 1500 år sedan. I början var det stort fokus på en överkonsumtion av mat, men i det moderna samhället passar även prylar in på definitionen. Ett frosseri kan leda till fetma, ett hål i plånboken eller att man rentav hamnar i den eviga döden. Inte så illa eller? 

Frosseri, glupskhet, överflöd, slöseri och omättlighet. Inget av nämnda begrepp är något man frivilligt känner igen sig i, men är ändock ytterst vanligt. Det finns personer som kan äta berg av mat, personer som äter tre påsar godis på lördagen och personer som tröstshoppar på söndagskvällen. Alla är bundna i en ond cirkel av frosseri utan att veta att den eviga döden väntar. Behöver du verkligen ett femte par skor? Behöver du äta fyra burgare? Behöver du tugga något under varje minut av bonde söker fru? Om det så är mat, prylar eller båda, kan det vara dags att vända på gamla vanor. Oavsett om du är rädd för Guds vrede, siffrorna på vågen eller jordens framtid, kan en frosseri-”detox” vara givande. Om du må önska det, vill säga.

I min familj har alla sin egen version av frosseri. Min pappa samlar på allting, alltså allting. Alla våra uthus är fyllda med prylar som en dag “kan vara bra att ha”. “Varför ligger det 30 cyklar i ert förråd?” Jo för någon dag kommer det att komma 30 stycken cykel-sugna barnbarn och då är det väldigt bra att ha sönderrostade, punkterade cyklar ska du se. Det är dock inte bara min pappa som har ett starkt behov av saker, utan syskon 2 beställer byxor var och varannan dag. Fyra gånger i veckan hämtas paket. “Vem är det till?” Det är bara syskon 2 som beställt byxor. Ändå går han med samma par varje dag?! Mitt syskon 1 äter oss ur huset många av dagarna och jag själv är besatt av att lägga ned diverse saker i lådor för “dem ska jag ha när jag flyttar hemifrån”. 

Men hur tar du dig ur den onda cirkeln av frosseri? Ärligt talat har jag ingen aning och är du faktiskt ute efter en livsförändring börjar inte den resan här. Ta kontakt med någon professionell eller eventuellt bikta dig inför Gud. Brännbart ber ypperligt om ursäkt ifall fredagsmyset, shoppingturer eller framtida middagar från och med nu är bortom räddning. För dig som inte känner dig berörd, jaja vi ses i helvetet!

Previous Story

Bröder, USA och ospolade toaletter - Det här känner ni vrede över

Next Story

När djävulen leder dig till Tinder...

Latest from Kåseri

Julklappshysteri

December börjar och tankarna går fortfarande kvar i höstmyset. Dagarna räknas ner snabbare inför julen och…