Julklappshysteri

/

December börjar och tankarna går fortfarande kvar i höstmyset. Dagarna räknas ner snabbare inför julen och med ståhejet följer stress! Granen ska pyntas, julmaten förberedas och julklappar inköpas. Hysteri är ordet som lättast beskriver julens tillställning under december månad. På temat hysteri kommer självklart ämnet julklappar oss på spåret.

I mångas huvud är nog idén av julen uttjatad, men för mig började julklappsplaneringen i juni. För många är julen och julklappar stressigt, ångestfyllt och tidskrävande. Kan detta bero på att man köper julklappar tre dagar innan jul utan någon som helst planering eller eftertanke? Personligen känner jag aldrig någon större stress eftersom jag börjar förbereda inför julklappsinköp redan i början av sommaren. Detta år blev däremot annorlunda då min storebror bestämde sig för att vi alla fem syskon, samt min pojkvän och min storebrors flickvän, skulle gå ihop och köpa något till var och en. Detta för att kunna ge något mer användbart än en självrörande mugg från Flying Tiger på Hallarna. Ja, absolut tanken var fin men här sitter jag i början av december med oro och skräck i halsen. Ingen present är uttänkt till någon utan endast en budget att utgå från. Ska jag bli en person som köper julklappar de tre dagarna närmast inpå julafton? Har jag sjunkit så lågt kommer nog min välstrukturerade hjärna att lämna mig.

“Nää, nu får jag allt skärpa till mig” brukar jag säga på kvällen stirrande in i det gemensamma dokumentet vi skapat för idéer. Lika blankt som de nya plastkulorna i granen och lika tomt som pepparkakslådan efter att lillebrorsan har varit hemma ensam. Hur svårt kan det egentligen vara att införskaffa något som bringar åtminstone lite lycka i livet, om så för en kort stund? Svårare än vad man kan tro, tydligen. Oftast är jag också den personen vars presenter blir väldigt uppskattade. Eftersom jag lägger ner hjärta och själ till var och en, men i år måste vi alla enas i förväg. Kombinationen av en 20-åring som skjuter allting på framtiden, en 18-åring med stor ambition, en 16-åring som inte ens själv vet vad han vill ha och två 14-åringar utan något som helst engagemang. Ta en gissning på hur lätt det är att driva fram något i den här gruppen. Självklart är den ambitiösa 18 åringen gruppens härskare och kommer förhoppningsvis få ihop det med eller utan undersåtarna. Men nu måste jag tyvärr lämna er till ert hysteri och ta tag i presenterna. 

(Fem timmar senare) Efter många om och men sitter jag nu här. Två veckor innan jul och allting är klappat, packat och klart! Äntligen känner jag hur galenskapen lägger sig och den mysiga julstämningen sakta börjar få övertaget. Nu är jag klar, finito, och det har aldrig känts bättre. Så för er alla som håller på att tappa hoppet där ute, håll ut och kämpa lite till. För snart är allting över och vi på Brännbart önskar er alla en riktigt God stresslös Jul!

Previous Story

En resa för livet - Min tid som Europa-elev 2019

Next Story

Den visuella julen

Latest from Kåseri

Jaja, vi ses i helvetet!

Frosseri. Frosseri. Frosseri. Det är en synd. Med dödsstraff. Och kan leda till “den eviga döden”.…