Sufjan Stevens håller i en tomte.
Omslag: Sufjan Stevens

Till bjällrors klang och alla rödmosiga tomtars skratt – Brännbarts bästa jullåtar

För det är väl så julen ska låta? Stämningsfullt med inslag av bjällror och skönsång. Eller? Julhögtiden närmar sig nu med stormsteg och därmed närmar sig även frågan på allas läppar, vilken är den ultimata julmusiken? Är det de klassiska låtarna med flera decennier på nacken eller de mer moderna, alternativa låtarna som får dig i perfekt stämning inför jul? Ja, det är minst sagt svårt att navigera sig bland den tjockt snöbelagda uppsjön av otaliga låtar och covers med jul som den röda tråden. Men misströsta icke! Vi på redaktionen Brännbart har inte bara kokat ihop knäck i år utan även en kompott bestående av härliga, juliga, låtar.

Love Actually – Riga Tiger

Inte för att vara den som på något vis motsätter sig julens regerande drottning Mariah Carey…men börjar inte All I Want For Christmas Is You kännas lite uttjatad? Vad händer när den personen man “want for Christmas” helt plötsligt tar sitt pick och pack och ger sig av? Den socialrealistiska popdängan Love Actually av göteborgsbandet Riga Tiger behandlar just detta. Med textrader som Vi som prata om att bojkotta julen

Nu måste jag köpa presenter till familjen porträtterar ett tema som är svårt att ta fel på. Låten sätter även fingret på hur det känns att stöta på sitt ex precis efter ett break-up, när man kanske inte har sin mest graciösa stund i livet: Och jag stod på ICA med mina sourcream sweet chili

Och en sexa risingsbo

(Det är så djävla gott)

Ducka bakom kassan, men du såg ju att jag såg dig

Sa inte mycket mer, men du sa hej och jag sa hej

Kom förbi på nyår om du vill. Mitt i prick!

Jag föreslår Riga Tigers Love Actually som den nya klassikern att dunka loss till vid dopp i grytan eller när hela tjocka släkten (på max åtta pers) parkerar sig framför Kalle Anka. Det är dags för Mariah Carey att gå i pension (förlåt)!

That Was The Worst Christmas Ever! – Sufjan Stevens

Och vi fortsätter på det glada temat med indiefavoriten Sufjan Stevens muntra låt. That Was The Worst Christmas Ever! var en titel som till en början fick mig att småle, men efter en eller två lyssningar övergick smilandet till storgråt. Detta är historieberättande i dess renaste form och låten visar verkligen på Stevens hejdundrande låtskrivarförmågor. Denna låt är essentiell för julen i år, som tyvärr fick ta pisk för corona. Om detta inte vore nog för att övertyga dig om att denna låt hör hemma på din Spotify-lista i jul, lämnar jag här med mina journalistiska uppdrag i Brännbarts redaktion med omedelbar verkan.

Jingle Bell Rock – Bobby Helms

Finns det något som skriker mer jul än att se Hans Grüber (Alan Rickman) falla ner från the Nakatomi Plaza building i Die Hard? Kanke. Ja. Förmodligen. Filmen utspelar sig nämligen under en julfest och i startsekvenserna spelas Bobby Helms klassiker Jingle Bell Rock. Denna låt och film är ett måste när det börjar nalkas jul!

River – Joni Mitchell

Joni Mitchell, föregångaren för alla singer-songwriters världen över, levererar briljans med sin deppigt vackra låt River. Låten inleds med pianoplink som ackompanjeras med bjällerklang, ett klart vinnande koncept i många jullåtar. Det är dock Mitchells ljuva stämma som får låten att sticka ut från den otaliga mängd jullåtar i världen.

Så, kära läsarskara, här har ni! Musik att lyssna och begrunda över till jul. Det är bara att lägga fötterna i soffan, tända brasan, värma glöggen och njut!

God jul!

Previous Story

Quiz - vilken sill är du

Next Story

Biden vs Trump - USA:s och världens nystart

Latest from Nummer 2

Den visuella julen

Precis som förra året är vi på Brännbart tillbaka för att bidra till en galet mysig…

Julklappshysteri

December börjar och tankarna går fortfarande kvar i höstmyset. Dagarna räknas ner snabbare inför julen och…