Hur känns det när man blir kär?

– Vad är det här, frågar Anna från RFSU-Göteborg klassen SA18A. Hon håller upp en röd mojäng.

– En rosett?, svarar en av eleverna.

– Ja, det ser det faktiskt ut som. Men det är det inte, säger Anna.

Hon lovar att hon senare ska berätta vad det är. Det får bli en cliff-hanger. Men just nu får det vara en ”talpinne”, och den som har pinnen får tala om sitt namn och vad som är favoritglassen.

Idag och igår har vi haft besök av Filippa, Louise, Susanna och Anna från RFSU-Göteborg. De har snackat med elever som läser naturkunskap 1 om kärlek, sex, relationer och kroppen. Att RFSU kommer och samtalar med elever är som ett komplement till den ordinarie sexualundervisningen eleverna har fått.

– Vi pratar kanske mer om kommunikationen mellan individer, hur man läser av varandra och hur man får det att bli bra, säger Filippa.

Skolornas sexualundervisning kan ofta handla om hur man får barn, hur man skyddar sig mot att få barn, om könssjukdomar, hur de yttrar sig och hur man skyddar sig mot dessa. Och det är inget fel i det!

– Vi vill bredda synen och prata mer utifrån ett lustbejakande perspektiv. Att kärlek, sex och relationer kan vara spännande, nervöst, skönt och roligt, säger Filippa.

– Ja, och att sex kan vara på olika sätt, att man kan vara normkreativ, säger Anna och menar att man kan utgå från normerna och våga leka med dem.

Eleverna är intresserade och engagerade. Några lyssnar mest medan andra är mer aktiva. Först är det enkelt. När Anna frågar ”Vad tänker ni på när ni hör ordet kärlek?” är många med och diskuterar. Anna och Johanna förklarar begrepp såsom aromantisk och polyamorös. Sedan kanske det blir lite knepigare. När eleverna ska fundera på samma sätt kring ordet ”sex” blir det lite tystare, i varje fall till att börja med.

Filippa, Louise, Susanna och Anna åker ofta ut och informerar. De kan vara på skolor, lärarutbildningen, HVB-hem och i studiecirklar. De är volontärer, men får ett litet arvode. Alla har även andra sysselsättningar.

– Mest gör vi det för att det är så kul!, säger Louise.

Tack för att ni kom!

Här är "talpinnen"! Det är en klittra.
Här är ”talpinnen”! Det är en klittra.
Louise och Filippa
Louise och Filippa

IMG_0885 IMG_0888

Johanna och Anna
Johanna och Anna

IMG_0894

rfsu

Previous Story

Språkintro och NIU samarbetar

Default thumbnail
Next Story

NA-estet firar in våren

Latest from Allmänt

Nanaseleverna i Stockholm

I förra veckan tog treorna på naturvetenskapsprogrammets samhällsinriktning, NANAS, tåget till Stockholm tillsammans med lärarna Måns