Håll koll på helheten för ett hälsosamt liv

/

Hur gör man för att leva länge och hålla sig frisk? Idag har Sannarps personal fått svaret på den hälsogåtan! På studiedagen besökte Anders Wallensten skolan och föreläste utifrån sin bok Hälsogåtan. Anders är läkare och epidemiolog, som är specialiserad inom allmänmedicin och folkhälsa.

Idag är det studiedag. Eleverna är hemma och lärare och annan personal får ta del av föreläsningen om hur vi kan få bukt på samhällets välfärdssjukdomar, så som diabetes typ 2, hjärt- kärlsjukdom, cancer och fetma.  Anders Wallensten har studerat fenomenet att vi trots att vi har så mycket teknologisk kunskap inte har löst gåtan om varför nutidens människor mår så dåligt. Han tar upp forskning, evolutionens roll och hur människor lever i de så kallade blå zonerna, där det konstaterats att folk uppnår hög ålder.

Som vi alla vet är rörelse och kost viktiga bitar för har ett friskt liv, och också för att lättare ta in kunskap. Anders Wallensten konstaterar att små förändringar kan ge mycket goda resultat, som till exempel välja trappor istället för rulltrappor. Vad gäller kosten ska vi undvika processad mat och äta allsidigt.

Men också viktigt för ett hälsosamt liv är sunda relationer, god sömn, att vistas i naturen och att minska oroliga tankar. Alla bitar hör ihop, och vill man inte börja resan mot ett friskare liv med träning kan man börja med att verkligen träffa den där kompisen istället för att enbart ”ses” över sociala medier. Kanske kan kompisen inspirera till att man börjar röra på sig mer?

Ja, det ena ger det andra i de sex olika delarna – sömn, kost, rörelse, tankar, omgivning och relationer. Hur ser ditt hälsohjul ut? Vilken del behöver du utveckla?

Nu är vi redo att spilla över våra nyvunna insikter på våra elever så att vi alla får ett friskare och mer hälsosamt liv. Om du är mer intresserad kan du läsa boken Hälsogåtan av Anders Wallensten.

Walensten-1 wallensten-2 wallensten-3 wallensten-4 wallensten-5

 

Previous Story

Drott till allsvenskan!

Next Story

Padel?

Latest from Allmänt

STUDENT 2024

Stort grattis önskar vi alla våra fina studenter! Ni kommer flyga perfekt!