Alfred och Filip deltar i symposium i fysik

/

Just nu är Alfred Majberger, NA20A, och Filip Eriksson, NA20B, på Chalmers tekniska högskola i Göteborg, som speciellt inbjudna att delta i ett tvådagars symposium tillsammans med fysikforskare från hela världen. Med intresse för såväl materialutveckling som fusionsteknik, och med nyfikenhet på forskarna som ligger bakom upptäckterna, är de glada att just de har fått chansen att delta.

Varje år utser Chalmers några gymnasieelever till att delta i ett symposium i fysik. Årets fokus ligger på kvant- och molekylfysik, något som intresserar både Filip och Alfred. De har redan mycket kunskap om ämnesområdena och ser den materialutveckling som forskningen kan leda till som en viktig del att lösa till exempel energifrågan.

– En del tror att superledare är något för framtiden, men det finns redan idag. Till exempel i magnetröntgen och i Japans svävande tåg, säger Alfred.

Alfred ser dock behov av ytterligare forskning om superledare.

– I dagsläget fungerar superledare bäst när det är kallt. Tänk om vi skulle kunna få det att fungera i alla förhållanden! Det skulle kunna lösa problemen med svårigheterna att transportera el, säger Alfred.

Även Filip är intresserad av lösningar på energifrågan.

– Jag försöker hänga med i forskningen om fusionsteknik. Den kan förändra dagens kärnkraft till ”bra” kärnkraft, säger Filip.

– Forskning om fusionsteknik går väldigt snabbt och alla vill vara först, säger Filip.

Symposiet på Chalmers ser de som en stor chans att få lära sig mer.

– Det ska bli roligt att se vart all undervisning vi får i fysik kan leda, från första steget att vi typ kastar sten på fysiklektionen till kvantfysiken, säger Filip.

De forskare som Filip och Alfred kommer att möta under dagarna är inte bara där för att föreläsa. Även middag och mingel är inplanerat.

– Det ska bli intressant att se vad det är för människor bakom all den kunskap de har. Hur är det att vara forskare?, säger Alfred som inser att det är ett yrke med många motgångar innan det blir några framgångar.

Lärarna Anna-Carin Bergman och Oscar Isaksson har föreslagit just Alfred och Filip som deltagare på symposiet.

– Alfred och Filip har visat ett stort intresse för fysik. De vill verkligen lära sig och förstå, säger Anna-Carin.

– De håller måttet och kommer att få ut någonting av den höga nivå det kommer att vara på föreläsningarna, säger Oscar.

Filip och Alfred är själva fundersamma varför de har fått utmärkelsen.

– Vi är ju förstås väldigt intresserade. Men framför allt är vi glada att just vi får chansen, säger de.

Previous Story

SM i simning för våra NIU-elever

Next Story

Sannarp Europa i backspegeln - tips till dig som ska åka

Latest from Allmänt

Fotbollströjefredag!

Idag har vi fotbollströjor på oss! I en manifestation i kampen mot barncancer klär sig supportrar