FN-rollspelet – spex och allvar i en härlig mix

//

Superbra jobbat av alla på samhällsvetenskapsprogrammet, SA, när årets stora FN-rollspel gick av stapeln i förra veckan. Tal har hållits, lobbyverksamhet utförts och resolutioner skrivits. På allra bästa sätt har eleverna representerat sina valda länders åsikter och ståndpunkter i viktiga globala frågor, och fört allvarliga diskussioner om politiskt svåra frågor som balanserats med spex och bus.

I tre dagar har elever från SA-programmets alla årskurser jobbat från morgon till sen eftermiddag med att gå in i rollen som FN-delegater från olika länder. Rollspelsdeltagarna har med såväl åsikter och klädsel speglat just det valda landet, och tagit sig an frågor som rör mänskliga rättigheter, fred och säkerhet, samt miljö och hälsa. Länder från hela världen representerades, som till exempel Ukraina, USA, Tyskland, Pakistan, Palestina och Qatar.

Under den första dagens invigning presenterade flera rollspelare sina länder under spexiga former. Till exempel gjorde USA-delegaterna ett försöka att muta ordföranden med en bunt sedlar, Tysklands representanter svingade en ölsejdel medan Kina delade ut gåvor till andra länders representanter i hopp om att få dem på sin sida.

Kommunstyrelsens ordförande Stefan Pålsson invigningstalade och kunde absolut relatera till känslan hos eleverna.

– Jag läste själv här på samhällsvetenskapsprogrammet och det var under FN-rollspelen som mitt politiska intresse väcktes, berättade Stefan som spelat FN-delegat från Belarus, USA, Israel och Nordkorea under sin gymnasietid på Sannarp.

Sannarpsgymnasiet är en certifierad FN-skola och FN-rollspelet har länge varit lite av skolans flaggskepp.

– Vi har haft FN-rollspel i 20 år nu, säger Måns Hultgren som tillsammans med Petra Stendahl har hållit i taktpinnen under alla år. Båda två arbetar som lärare på samhällsvetenskapsprogrammet.

Förutom att eleverna lär sig otroligt mycket om vår omvärld, att tala inför grupp samt om politiska spel och villkor lär de sig också om varandra.

– Genom rollspelen skapas band mellan årskurserna och vi håller också kontakten med ”gamla” elever när de kommer tillbaka som ordföranden, säger Måns.

Årets FN-rollspel kännetecknas av både mycket kunskap och mycket humor.

– Jag älskar det formella och uppsträckta, med en mix av spex, säger Måns.

Fantastisk insats av alla inblandade, både lärare, elever och ”gamla” elever.

USA försöker vinna FN-ordförandens hjärta med hjälp av en bunt dollar.
De Pakistanska delegaterna presenterar sig.
Solglasögon och FN-rollspel hör ihop.
Previous Story

Heja våra NIU-handbollstjejer!

Next Story

Wilma och barn- och fritidsprogrammet - den perfekta matchningen

Latest from Allmänt

Fotbollströjefredag!

Idag har vi fotbollströjor på oss! I en manifestation i kampen mot barncancer klär sig supportrar