Nobelprisen – Professor Dag Hanstorp berättar och inspirerar

/

I förra veckan besökte professor Dag Hanstorp våra elever på naturvetenskapsprogrammet. Han berättade om upptäckterna bakom årets Nobelpris i kemi och fysik.

Professor Dag Hanstorp är professor vid Göteborgs universitet och är en återkommande gäst hos oss på naturvetenskapsprogrammet. På ett entusiasmerande och inspirerande sätt förklarar Hanstorp vad Nobelpristagarnas upptäckter leder till för olika användningsområden. Den här gången har de olika Nobelpristagarnas forskning gett resultat inom medicin och elektronik.

När Hanstorp besökte oss förra året nämnde han troliga Nobelpristagare i framtiden, och lyckades pricka in årets pristagare i fysik, Anna L’Hullier och Ferenc Krausz. Därför är det extra roligt att han får berätta vad de har åstadkommit.

– En laserstråle kan projiceras på en mycket liten yta, med en intensiv kort puls, vilket kan användas till exempel inom cancermedicin, berättar Hanstorp om upptäckterna Anne L´Huillier och Ferenc Krausz har gjort.

Kemipriset delas ut för kvantprickar, vilket är nanometerstora partiklar vars storlek styr deras egenskaper.

– Trots att de består av samma material gör storleken på partiklarna att innehållet i behållarna lyser i olika färger, säger Hanstorp och visar upp de olikfärgade behållarna som du också kan se på bilden nedan.

– Detta är en upptäckt som redan är viktig inom både medicin och elektronik, säger Dag Hanstorp.

Vi tackar Dag Hanstorp för att han tar sig tid att besöka oss och inspirera våra elever.

Previous Story

Henry och Elliot trivs som fiskarna i vattnet på Halmstad Arena Bad

Next Story

Jullov!

Latest from Allmänt

STUDENT 2024

Stort grattis önskar vi alla våra fina studenter! Ni kommer flyga perfekt!