I förra veckan tog treorna på naturvetenskapsprogrammets samhällsinriktning, NANAS, tåget till Stockholm tillsammans med lärarna Måns Andersson och Ulf Wallerman. Riksdagsbesök, kändishej och se repetitioner inför kungens födelsedag är bara en liten del av vad de hann med under tre intensiva dagar.
– Jättebra, roligt och lärorikt, säger Ebba och Love i NA21A om resan.
Inom ämnena hållbart samhällsbyggande, samhällskunskap och internationella relationer åker NANAS-treorna varje år till Stockholm.
– Resan till Stockholm blir ett bra sätt att knyta ihop det man lär sig på NANAS-inriktningen. Bland annat har vi studerat de miljöutmaningar en storstad står inför, säger gymnasielärare Ulf Wallerman.
Vägen mot en miljöanpassad storstad
Till Stockholm kommer delegationer från hela världen för att studera hur stadsdelen Norra Djurgårdsstaden löser miljöfrågor och eleverna bjöds på en guidad tur genom området.
– Norra Djurgårdsstaden är en hållbar framtidsanpassad stad i huvudstaden. Där tas regnvatten om hand, grodpassager byggs och soporna skickas utan sopbilar till en centralt belägen bioavfallsanläggning, berättar Ulf.
Många av eleverna kände sig inspirerade av Norra Djurgårdsstaden för sina framtida yrken. Även i Stockholmsrummet på Kulturhuset kunde de uppleva och ”se in i” en framtida och hållbar huvudstad. Stockholmsrummet är en tredimensionell modell över stadens befintliga och planerade bebyggelse och eleverna kunde gå ovanpå modellens täckande plexiglas.
Eleverna intar rollerna av folkvalda
En annan av huvudpunkterna med vistelsen i Stockholm är att besöka riksdagen. Där träffar eleverna riksdagsmän, och får också spela riksdagsmän i ett rollspel. I årets rollspel diskuterade de kärnkraften. Är det en framtida energikälla eller inte? Eleverna delades in i partigrupper i EU-nämnden och gymnasielärare Måns Andersson tog rollen som energiminister. De debatterade frågan och la i demokratisk ordning fram förslag på vad energiministern skulle säga när Sveriges åsikt skulle lyftas i Bryssel.
Under riksdagsbesöket berättade också Christoffer Bergenblock (C) om hur det är att arbeta som riksdagsman och hur vardagen ser ut för våra folkvalda.
Upplevelsen av Stockholm
Det är också viktigt för eleverna att se och uppleva Stockholm, tycker Ulf och Måns, och en stadsrundtur är ett stående inslag på programmet.
– Bland annat ser vi Storkyrkan och tar oss fram genom gränderna i Gamla Stan. Den här gången fick vi också se repetitionerna inför kungens födelsedag utanför slottet. Vårt besök i Stockholm sammanföll med att Alexander Stubb, Finlands nyvalde president, avslutade sitt statsbesök. Det gav en bra diskussion om kungamakten, säger Ulf.
Trots ett intensivt schema fanns det även tid att självständigt upptäcka Stockholm och många passade på att shoppa och utforska restaurangutbudet.
Fånga kändisar på bild brukar våra elever vara bra på. I år var det inget undantag och både en handbollsspelare och en skådespelare ville synas tillsammans med våra NANAS-elever.
– Resan till Stockholm var både väldigt bra och rolig. Vi lärde oss jättemycket, säger Ebba och Love i NA21A som också tycker att resan är väl investerade pengar. För denna resa har pengar sökts från en extern stiftelse.