Nu väntar Madrid på Ellen och Gustav

//

Den 8 september lyfter flyget till Madrid! Under höstterminen flyttar Ellen och Gustav sina studier från Sannarpsgymnasiet i lilla Halmstad till ett soligt, varmt och stort Madrid. Fjärilarna börjar så smått att fladdra i magen, men än är de mer taggade på äventyret som väntar än nervösa.
– Jag ska se till att se mer av landet än bara Madrid, säger Ellen om månaderna hon har framför sig.

Ellen och Gustav har precis börjat årskurs 2 på samhällsvetenskapsprogrammet. Än har de sina vanliga lektioner på Sannarp, med sina vanliga klasskompisar. Men snart byts den vardagliga lunken ut mot en ny skola, i en storstad och i ett land med en helt annan kultur. Med profilen Sannarp Europa ska de under höstterminen bo i värdfamilj och plugga på Skandinaviska skolan i Madrid.

– Jag är väldigt taggad, men börjar ifrågasätta mina spanskakunskaper, säger Gustav och skrattar.

– Jag har kört stenhårt med duolingo på sistone, skrattar Ellen.

Lite pirrigt är det förstås. Men att välja Madrid som resmål, och inte London där språket är enklare, är en del av utmaningen de sökte.

– När jag gav önskemål hur min värdfamilj skulle vara ville jag att de inte skulle kunna engelska. Jag vill bli ”tvingad” att prata spanska, säger Gustav.

Gustavs ”familj” de kommande månaderna är en ensamstående man i 50-års-åldern, utan barn men med djur. Gustav är nöjd och tror det kommer att bli bra.

– Jag önskade att inte ha några syskon i värdfamiljen. Då frågade de ifall jag kunde tänka mig att bo med en ensamstående man och om jag gillar djur. Det är inga problem. Jag har fått precis som jag önskade, säger Gustav.

Ellen tror också att hennes värdfamilj kommer att passa henne.

– Jag kommer att bo med en 60-årig kvinna och hennes 28-årige son, säger Ellen.

Båda har vetat sedan högstadiet att de vill gå profilen Sannarp Europa på gymnasiet. Ellen bestämde sig redan i åttan. En av hennes kusiner har gått profilen och Ellen vill ta chansen till samma äventyr.

– Jag gillar den spanska kulturen och ville verkligen ha något som är annorlunda mot Sverige, säger Ellen som valde mellan London och Madrid.

Gustav är också intresserad av att uppleva den spanska kulturen.

– Ända sedan jag gick i nian och på Sannarps öppet hus upptäckte att det fanns något som heter Sannarp Europa har jag velat åka till Madrid. Jag har alltid gillat att resa och upptäcka nya platser, och jag ville inte missa den här chansen, säger Gustav om sitt gymnasieval.

Än har inte den värsta nervositeten kommit, men de förstår att den kommer. När flygplanet landar i Madrid står värdfamiljerna redo för att ta med sig sina nya ”familjemedlemmar” hem till sitt boende.

– Det kommer att vara jättepirrigt att åka hem från flygplatsen med någon som jag aldrig har träffat, och dessutom prata spanska, säger Ellen.

– Jag brukar vara lugn i sociala situationer. Men ännu har jag nog inte riktigt insett att jag inte bara ska vara där på semester. Jag kommer nog vara mycket mer nervös än jag tror nu, säger Gustav.

När det nu är dags att fundera igenom packningen är det förstås lite sorgligt att lämna familjen hemma i Halmstad. Men både Ellen och Gustav är bestämda på att de ska klara detta. De ser fram emot storstadsliv och är fulla av upptäckarlust. Men de förstår att det också kan komma stunder av motgångar och hemlängtan.

– Jag är stålsatt och beredd, säger Gustav.

Men det känns ändå tryggt att det är många från Sannarp som ska göra samma resa.

– Vi har alltid varandra, säger Ellen.

Previous Story

Kick-off för våra nya NIU- och RIG-elever

Next Story

Nu spelar Juni EM i Padel

Latest from Allmänt

Spanska på riktigt!

Vår spansklärare Ana Ponce använder sina spanska rötter och spanska släktningar i sin undervisning. Våra elever