– Om ni kommer ihåg den här enkla regeln kan jag garantera er att ni aldrig kommer ha på ert samvete att ni förstört en annan människas liv, och ni kommer aldrig behöva fundera över huruvida ni gick över gränsen eller inte. Det är följande: sex är något man ger till en annan människa. Inte något man tar.
Så avslutar Simon Häggström, polis och författare, sin tankeväckande föreläsning som bland annat handlade om kvinnors utsatthet i människohandel. Föreläsningen är ett av de inslag vi har haft när hela skolan har deltagit i den riksomfattande temaveckan en vecka fri från våld, som infaller vecka 47 varje år.
Den här veckan har skolan präglats av att öppna upp för samtal kring olika former av våld. Simon Häggström är en av föreläsarna vi har haft på besök. Han är polis och specialiserad på prostitution och människohandel. Med berättelser från verkligheten gav han en skakande bild av kvinnors utsatthet för mäns våld och en förståelse för varför kvinnor kan hamna i prostitution. Utan fördömanden förklarade han också hur porrindustrin förstör människors liv och bad oss att reflektera över hur porr egentligen påverkar oss och vår syn på sex.
– Du är felinformerad ifall du tror kvinnor i porrindustrin gillar det de gör, säger Simon och berättade om droger, våldtäkter, övergrepp och slaveri.
Simon uppmanar tjejer till att äga sin kropp och sin sexualitet och komma ihåg att inte finnas för att tillfredsställa män.
– Det spelar ingen roll ifall du var full. Det spelar ingen roll ifall du var utmanande klädd. Det spelar ingen roll ifall du sa ja först och sen inte ville. Det var inte ditt fel. Skulden ligger alltid hos den som utnyttjar någons dåliga mående eller någons berusning.
Simon Häggström visar oro för dagens samhälle där han tycker att det mesta handlar om pengar, yta och om att ta från andra.
– Det absolut viktigaste i livet är att må bra. På insidan, säger Simon Häggström och uppmanar till att följa sin inre kompass och släppa den eventuella tanken på att livet går ut på att tjäna pengar.
Under veckan har vi också haft besök av Kriscentrum, Ungdomsjouren Tigerlilja och Ungdomsmottagningen i Halmstad. I vår samlingsyta Oasen har vårt elevhälsoteam funnits tillgängliga och tillsammans har vi pärlat armband, ritat mandala och haft samtal om vår samtid och hur vi vill att framtiden ska se ut, i ett helt liv fritt från alla former av våld.