FN-rollspelet inspirerar Siris och Emilios framtidsdrömmar

//

Tredje året på gymnasiet och tredje FN-rollspelet för Siri och Emilio i SA22D. Tillsammans med alla andra elever på samhällsvetenskapsprogrammets samhällsinriktning har de i tre dagar gett allt i sina roller som FN-delegater i FN:s generalförsamling. Fullt fokus är att tydligt stå upp för sitt lands ståndpunkter och vara beredd på motargument från delegater från länder med andra åsikter.
– Det roligaste i år har varit att representera Ryssland. Man får vara beredd att ha nästan alla emot sig, säger Siri.

Det blir intensiva dagar för eleverna på samhällsvetenskapsprogrammet när FN-rollspelet går av stapeln. De skriver tal och resolutioner, argumenterar och debatterar, och går all-in i både åsikter och klädval för att riktigt ta sig an rollen av FN-delegater.

De två tredjeårseleverna Siri och Emilio ser tydligt hur mycket de har lärt sig sedan de gick i årskurs 1 och deltog i FN-rollspelet för första gången.

– Det är en extremt stor utveckling. Min kunskap om internationell politik fanns typ inte när jag gick i ettan. Jag har lärt mig ofantligt mycket genom FN-rollspelet, säger Siri som tillsammans med sina ryska ”landsmän” fick pris som årets delegation.

Självklart försökte de redan i årskurs 1 att förbereda sig på allra bästa sätt, men så här på tredje året är det ändå en stor skillnad.

– Det spelar ingen roll hur mycket lärarna försöker förklara hur ett FN-rollspel går till. Man måste uppleva det för att förstå, säger Emilio som representerade Israel i årets rollspel och blev utsedd till årets delegat i utskottet fred och säkerhet.

Nu vet de hur man skriver ett tal som inte låter som alla andras, hur man förbereder argument som inte är direkt uppenbara och hur man förutsäger vilka motargument de andra länderna kommer att lägga fram.

– Utvecklingen blir tydlig när man inser att man är en förebild för de som går i ettan och att man kan svara på deras frågor utan problem. I ettan var det ju vi som ställde samma frågor, säger Emilio.

Siri och Emilio beskriver att man i sitt första FN-rollspelet bara försöker förstå vad det handlar om, för att sedan engagera sig mer och mer.

– FN-rollspelet är som en helt ny upplevelse varje gång. Den här gången gick vi in för att satsa allt, säger Siri som efter varje avslutat FN-rollspel direkt har börjat längta efter nästa.

Att ”satsa allt” innebär inte bara att vara grymt förberedd med dels djup kunskap om landet man ska representera, och dels påläst om de andra ländernas ståndpunkter. Det innebär också att delta i spex och roligheter, som vid invigningen när många FN-rollspelare visar film, försöker muta både presidiet och andra länders delegater och delar ut symboler för att markera sitt land.

Både Siri och Emilio har gillat att i år representera länder som globalt har stor uppmärksamhet.

– Det har varit roligt att representera en ”skurkstat” som spelar så stor roll i världspolitiken, säger Siri som har förberett sig på att försvara sitt Ryssland i alla tänkbara frågor.

Både Siri och Emilio pratar om att det är viktigt att kunna tänka lite utanför ramarna och inte bara kunna saker om landet som vem som helst kan få reda på genom att titta på nyheterna.

– För att göra FN-rollspelet bra är det viktigt att förstå sitt land på djupet. Så klart behöver man veta var landet står i viktiga frågor, men man behöver också ha kunskaper om dess historia, säger Emilio som också påpekar att det blir roligare ju mer man engagerar sig.

Det råder ingen tvekan om att Siri och Emilio är hängivna FN-rollspelare som tar sig an talarstolen och bemöter andra länders motargument med stor pondus. Men det har inte alltid varit så, utan även de har varit nybörjare.

– Jag var vettskrämd i ettan, säger Siri.

– Om jag då kunde sett mig själv hur jag är idag, hade jag inte trott att det var jag, säger Emilio.

Över huvud taget är de förvånade över den stora personliga utvecklingen som skett på gymnasiet.

– I ettan var jag ganska blyg, men jag har utmanat mig själv hela tiden till att våga mer. Men jag var inte beredd på hur mycket som skulle hända under gymnasiet, säger Siri som också tagit chansen att vara i Paris en termin med profilen Sannarp Europa.

Nu när de går i trean blir det ju inget ”nästa” FN-rollspel. Men kunskaperna de fått från sina år både med FN-rollspel och samhällsvetenskapsprogrammet har färgat framtidsdrömmarna.

– Mina tre år på Sannarp har fått mig att inse att, wow, vad jag tycker det här med politik och samhällsfrågor är kul, säger Siri som nu vet att det är inom dessa områden hon vill utbilda sig och jobba med i framtiden.

Emilio tycker också att utbildningen i allmänhet och FN-rollspelet i synnerhet har fått honom inse vad han vill jobba med i framtiden.

– Det är många som beskriver problemen i världen. Jag vill vara med och lösa dem, säger Emilio.

Nu ser de fram emot studenten!

– Jag kommer sakna FN-rollspelet, säger Emilio som hoppas ändå kunna vara med och sitta i presidiet som återvändande elever brukar göra.

Siri och Emilio
Ryssland – årets delegation.
Previous Story

Sannarp Departure - på väg mot äventyret i Europa

Latest from Allmänt