En tänkvärd dag på Dramalogen

– Jättekul och en nyttig variation från skolarbetet, säger Maria i NA13a om dagen på Dramalogen där både NA13a och NA13b fick utmana sina fördomar.

Dagen började med att alla elever och lärare gick runt och hälsade på varandra. Men presentationen skulle inte bara vara med namn utan också med något man var bra på.

Sedan spelades sketcher upp av dramaloger, som alla är mellan 18 och 25 år, i teman som fick eleverna att tänka till. Efter varje sketch fick eleverna diskutera och interagera med skådespelarna, och på så sätt fick de möjlighet att förändra händelseförloppet.

– I en scen fick vi se några killar och tjejer som tittar på en fotbollsmatch, men könsrollerna var helt omvända mot normen. Killarna hämtar chips och får en smäll på rumpan av tjejerna som tjoar och är helt engagerade i fotbollsmatchen. Det fick mig att tänka på de olika roller vi tar, säger Maria.

Sami berättar om en annan sketch där tre tjejer står med varsin mobiltelefon. Det blir som en tävling mellan tjejerna om vem som har flest ”likes” och flest kommentarer på sociala medier.

– Det är många som mäter sitt eget och andras värde i hur mycket man syns på internet. Precis som om vi hellre vill vara på nätet än i den verkliga världen, säger Sami.

– Sketcherna var verkligen tänkvärda och fick mig att fundera på hur mycket man faktiskt låter sig styras av vad andra tycker och tänker, säger Sami.

Både Maria och Sami gillade dagen mycket och tycker att det är viktigt att även de som läser ett teoretiskt program får möjlighet att delta i kreativa aktiviteter som den här.

Cias bilder 037
Vad är du bra på?

Cias bilder 040
Elever, lärare och dramalogens Peter Bengtsson.

Cias bilder 054
Eleverna ser på tänkvärda sketcher.

Cias bilder 048
Flest ”likes” lika med mest värd?

Cias bilder 064
Dramalogens Maggan Ek diskuterar med eleverna om sketchen.

sami_maria
Sami och Maria i NA13a.

 

 

Written by