Sannarp är ”Going Solar” med en skola i Finland

SONY DSC

Hur kan vi lösa världens allt växande energibehov på ett miljönvänligt sätt? Ja, det är en av de viktigaste frågorna världen brottas med. Elever i Na15a och Na15b har fått chansen att delta tillsammans med finska elever i ett projekt med ambitionen att väcka intresse för att hjälpa till att lösa problemen. I våras besökte sannarpseleverna Finland, och nu var det de finska elevernas tur att resa från skolan Lyseon Lukio i Lappeenranta till oss.

Projeketet är ett så kallat Nordplusprojekt med namnet Going Solar och handlar om hållbar utveckling. Eleverna har gått på olika studiebesök, bland annat på Högskolan i Halmstad och på Kristineheds kraftvärmeverk. På högskolan fick de information om hur olika energikällor kan utvecklas mer mot att bli miljömässigt fördelaktiga och på kraftvärmeverket fick de se hur våra sopor kan användas till att skapa energi.

Eleverna har också själva jobbat med hur deras närmiljö kan förbättras. De har utfört experiment med solpaneler och gjort egna ”bilar” som drivs av solljuset. Besöket avslutades med tävlingen ”Vems-bil-rullar-snabbast?”, där vinnarens bil rullade ett antal meter på fyra sekunder medan en annan bil tog sträckan på fyra minuter…

Sofia Thysell är en av de deltagarna från Sannarp.

– Det har verkligen känts som ett viktigt projekt. Vi ungdomar är ju framtiden som måste lösa dessa frågor, säger Sofia.

Det som har gjort mest intryck på henne var på ett Green Campus universitet i Finland där de träffade en föreläsare som beskrev att det faktiskt finns sätt att rent praktiskt lösa energifrågan på ett 100 procent miljövänligt sätt. Det handlar ”bara” om pengar.

– Det gav hopp!, säger Sofia.

Eleverna har förstås också lärt sig att samarbeta med elever som kanske inte är helt lika dem själva. Och det är inte alltid helt lätt att ha främmande människor boende hos sig under nästan en vecka.

– Men det gör en också en erfarenhet rikare, säger Sofia.

Sofia tillsammans med en elev från Finland.
Sofia tillsammans med en elev från Finland.

Finlandsbesök1 Finlandsbesök2 SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC

Finland 008 Finland 014

Finland 018 Finland 015 Finland 019 Finland 022 Finland 024 Finland 025 Finland 026 Finland 028 Finland 031

Written by