Sannarps nystartade ensemble stod tillsammans på scen för första gången och bjöd på ljuva melodier.

Sannarps musikanter musicerar

I sal 810, musiksalen i korridoren till höger om matsalen, står ett tjugotal stolar uppställda i två rader framför en scen fylld av instrument och nervösa elever från Sannarps nystartade ensemble. Idag, onsdag 14:e oktober, är det dags för deras första konsert som grupp. 

Ensemblen består av sju elever, från olika klasser och program, som alla har valt kursen “Ensemble 1” som individuellt val inför årskurs 3. Två gånger i veckan träffas de för att spela musik inom flera olika genrer. Martin Alling, lärare i kursen, berättar att han brukar inleda med att introducera enklare låtar som alla känner till, för att skapa en trygg miljö där alla vågar och tar för sig. Men därefter styrs låtinnehållet mer av ensemblen själva. Det teoretiska innehållet, förklarar Alling, är främst kopplat till att kunna läsa ackord och använda ljud- och mixerbordet. 

Nervositeten är påtaglig. För några i ensemblen är det första gången som de spelar inför publik överhuvudtaget, men även de med större scenvana står inte helt raka i ryggen under strålkastarljuset. Trots deras ovana, nervositet och korta uppvärmning blev det höga applåder efteråt från den lilla publik som var på plats. Några små missar, erkänner musikerna själva, men det var inget som publiken märkte. 

Efteråt förklarar Elin Karlén från Na18B att ordet “ensemble” betyder tillsammans, och att det de gör i denna kurs är helt enkelt att musicera tillsammans. Men varför väljer man att läsa “Ensemble med körsång”?

-Jag ville göra något roligt i skolan och inte bara ha teoretiska lektioner. 

Elin är nöjd med sitt val. 

-Även fast jag inte har några förkunskaper inom musiken är det roligt. Jag har aldrig spelat eller sjungit i ett band tidigare, däremot har jag sjungit i kör och spelat piano. Men här får man lära sig mycket om musik och hur man spelar tillsammans med andra och det är väldigt roligt. 

Alling betonar avslutningsvis att det viktigaste är att man tycker det är roligt med musik och att man har ett driv i att våga utveckla sin förmåga att spela med andra. Oavsett förkunskaper, det enda som förväntas av dig som väljer kursen är att du är modig och vågar spela och sjunga ut! Han uppmanar alla elever på Sannarpsgymnasiet att hålla utkik efter tid och plats för nästa konsert.

Previous Story

Banbrytande brudar

Next Story

Då var det dags igen...

Latest from Nummer 1

Banbrytande brudar

I samband med IDAHOT, International day against homophobia, transphobia and biphobia, skulle Sannarpsgymnasiets mediatvåor ställa ut…

Mer sprit, tack!

Det är tisdagsmorgon. Timman är slagen och jag glider in genom Sannarps återöppnade portar. Jag möts…