APL-platsen på Halmstad Arena Bad har gett Henry och Elliot i BF22A mersmak. De ser sig gärna som anställda där i framtiden. De trivs också på barn- och fritidsprogrammet, BF, och skulle aldrig välja något annat program ifall de kunde välja om. Att ha APL, arbetsplatsförlagt lärande, är bara en av sakerna de gillar med programmet.
Henry och Elliot är inne på sin fjärde praktikvecka på badet och har kommit in i rutinerna. Om en stund väntar en klass med barn som ska ha simundervisning.
– Vi gör det mesta som de som är anställda gör, som att ta emot gäster, bevaka badet, vara med på simskolan och städa, säger Elliot.
För båda har praktikplatsen varit en ögonöppnare att just detta skulle kunna vara en möjlig arbetsplats efter studenten. Av personalstyrkan på Halmstad Arena Bad är redan nu en ansenlig del före detta elever från Sannarps barn- och fritidsprogram. I kassan möter jag Joakim som gick ut från Sannarp 2022.
– Jag hade min allra sista praktikplats här på badet, och när jag tog studenten ville de ha mig kvar, säger Joakim.
Från barn- och fritidsprogrammet har Joakim bland annat fått med sig poollivräddarutbildning och simlärarutbildning, och med jobbet på badet får han användning av båda dessa kunskaper.
– Under gymnasiet fick jag lära mig mycket som jag sedan har haft användning av, säger Joakim som också jobbar extra med att undervisa ungdomar i trampolin.
Henry och Elliot har hittills hunnit med poollivräddarutbildningen under sin gymnasietid. Det gör att de nu under praktiken också kan fungera som badvakter.
– Det var jättekul och väldigt intressant med utbildningen till poollivräddare, säger Elliot.
– Det finns massa olika tekniker för att livrädda och det var helt nytt för mig, säger Henry som också uppskattade att de fick lära sig hjärtlungräddning under utbildningen.
Över huvud taget tycker de att de har användning av det de lär sig i skolan när de är ute på praktik, som kommunikation och barns utveckling.
– Kurserna i skolan är lika det vi utsätts för på våra praktikplatser, säger Elliot.
Förra året hade de praktik på förskolor. Det kändes också kul och rätt.
– Jag valde BF för att jag gillar att vara med barn. Jag läste på lite om programmet och kände att det var åt mitt håll, berättar Henry om hur han tänkte när han gick i nian och skulle välja.
– Ingen av oss gillar att sitta stilla för mycket, och då passar det bra att gå ett program med mycket praktik, säger Elliot.
Till sitt gymnasieval har de också valt LIU, Lokal Idrottsutbildning, i fotboll. Fotbollen har alltid varit en del av livet för Henry och Elliot, som spelade i samma lag som yngre.
– Fotbollen är ett sätt att håll igång och få ha gemenskapen med laget, säger Elliot.
Barn- och fritidsprogrammet passar också bra för den som gillar sport och kanske funderar på en ledarroll inom idrott, eftersom man läser kurser som handlar om ledarskap. När Henry och Elliot gick i nian kände de båda kompisarna en liten oro att programmet skulle handla för mycket om barn, men det tycker de inte att det gör.
– Det vi lär oss i skolan är allmänbildande och bra saker att kunna, säger Elliot som aldrig skulle vilja byta till något annat program om han fick chansen.
Ja, det är mycket nöjda både med sitt gymnasieval och sin praktikplats på Halmstad Arena Bad.
Efter vi pratat ett tag börjar klassen som ska på simskola att komma, och jobbet kallar för Henry och Elliot. De trivs i sina roller på badet och känner sig trygga med den kunskap de har fått med sig från skolan.
– Här är en jättebra jobbmiljö, med fantastiska medarbetare, säger Henry innan de ger sig iväg för att vara med på simundervisningen med barnen.