Umgås med värdfamiljen så mycket som möjligt, var med på utflykterna som anordnas och säg till direkt på skolan om det är något som inte känns bra. Och var positiv! Tipsen kommer från elever på profilen Sannarp Europa som i höstas pluggade på svensk skola i London, Paris eller Madrid. Åhörarna är de elever som nu går i ettan och har äventyret att se fram emot i höst.
– Försök lära känna människor. Ge alla en chans, säger Wilma.
Nu är det bestämt vilka som tar chansen att uppleva storstadsliv i höst. I dag fick de lyssna på, och ställa frågor till, de elever som i höstas var i någon av storstäderna. Det vill säga till de som verkligen vet hur det är att tillbringa en termin i värdfamilj, gå i svensk skola och uppleva en helt annan kultur.
Första tiden
Edvin, Ebba, Hanne och Wilma har varit i Paris under hösten. Under sommarlovet innan de reste fick de reda på vilka som skulle vara deras familj under hösten.
– Vi fick kort information om var de bor, heter och kontaktuppgifter, säger Ebba som tycker att det är viktigt att man skriver till sin familj och berättar om sig själv.
– Skriv på franska. Visa ett intresse, så kommer de visa intresse tillbaka.
På flygplatsen möter utlandsskolan upp sina blivande elever och arrangerar så att alla kommer till sina värdfamiljer. Självklart är det nervöst!
– I början visste jag inte om jag skulle fråga om jag kunde ta en dusch, eller om jag bara skulle göra det, säger Hanne som tipsar om att det ändå är bättre att fråga en gång för mycket än en gång för lite.
– Det känns konstigt att gå in i en annan familjs kylskåp. Men de tänk på att ni har betalat för det och värdfamiljerna är beredda på det, säger Ebba.
Efter ett par veckor ger den obekväma känslan med sig och man kommer in i rutinerna.
Att ta sig fram i en storstad
Gemensamt för alla resmålen med Sannarp Europa är att det är till stora städer, som inte går att jämföra med lilla Halmstad.
– Räkna med 45 minuter att ta dig till skolan, säger både de som tillbringat tiden i Paris och de som varit i Madrid. I London varierar tiden beroende var man bor, men fulla bussar är inte ovanligt där heller.
– Träng dig absolut inte i busskön. Det är inte som när du går på bussen vid Sannarp och alla bara trycker sig fram, säger Olivia som varit i Madrid, och upplevt arga medresenärer på bussen.
Eleverna som varit i Paris visar upp en karta över Metron, Paris tunnelbana, som de rekommenderar är det enklaste sättet att ta sig fram.
– Det behöver verkligen inte vara ett orosmoment att åka Metron. Det är enklare än det ser ut på kartan, säger Wilma.
Även om städerna är stora tycker inte eleverna att det var obehagligt att vara i stan.
– Det beror förstås på var man befinner sig, men det kändes inte farligt. Var försiktig, stäng väskan på Metron och var inte naiv, säger Hanne.
Skolan i utlandet
I skolan är det också lite annorlunda mot vad man är van vid. I Paris råder klädkod och inga shorts, linnen, korta kjolar eller korta toppar är tillåtna.
– Det var skitvarmt i början, så tänk på att packa med svala kläder. Det var jättejobbigt att gå med jeans, säger Wilma.
I skolorna i Madrid och London råder ingen speciell klädkod.
Lektionerna på utlandsskolorna är upplagda på ett annat sätt än på Sannarpsgymnasiet. Utomlands är lektionerna kortare och ofta är det mest att lyssna och sedan plugga hemma. Det kan vara svårt att ta ansvaret när det också finns så mycket runt omkring att uppleva.
Olivia och Ida var i Madrid. De brukade ta en dag i veckan till att plugga, och göra det ordentligt då, så att de fick tid över alla andra dagar att göra roliga saker. För tid till roliga saker vill du ha när du är utomlands!
– Du ska ju inte åka utomlands för att plugga! Så försök vara effektiv, säger Olivia.
Skolan i Paris anordnar helgutflykter för sina elever och de har också kommittéer för massa olika saker.
– Jag var med i en bokklubb och skrev också i skoltidningen, säger Edvin och tycker att det är ett bra sätt att lära känna andra.
– Det fanns också en fransk-svensk kommitté så att man verkligen kunde lära känna den andra kulturen, tipsar Edvin.
– Ibland blandades de franska och svenska eleverna på skolan. Var med då! Det blir mycket roligare om man är med på saker, säger Ebba.
Skolan i Madrid är mycket mindre än den i Paris. De tar väl hand om sina elever, men arrangerar inte så många utflykter. Däremot läser Europaeleverna kursen kultur- och idéhistoria där det ingår flera besök på muséer och utställningar.
– På skolan i Madrid är det bara 60-70 elever på gymnasiet. Man kom väldigt nära sina lärare, eftersom de inte var så många, säger Ida.
Sannarp Europa ger dig minnen för livet
En av de bästa sakerna med att gå Sannarp Europa är alla upplevelser och känslan av att klara sig själv.
– Vi har haft det så bra och roligt! Det finns så mycket konstiga saker vi fått uppleva och skratta åt, säger Hanne.
Det värsta att vara borta kan vara hemlängtan.
– I början längtade jag hem mest, men jag hade lite hemlängtan hela tiden. Fast det tog inte över, för man hinner inte längta så mycket, säger Wilma.
– Jag kom jättenära min värdmamma och hon var ett stort stöd när jag längtade hem. Men jag har utvecklats mycket av att klara mig själv, säger Ebba.
Skulle ni göra om höstterminen om ni fick chansen?
– JA!, säger alla.
– Om jag hade kunnat göra om det skulle jag ha umgåtts mer med min värdfamilj, säger Hanne.
– Jag hade hittat på mer saker att göra. Nu kom hela tiden saker emellan, säger Wilma.
Ja, det viktigaste rådet alla vill ge är att verkligen ta tillvara på tiden. Fyra månader går fortare än man kan ana.
– Det är verkligen en superchans att vara i Paris, och jag har utvecklats så mycket som person och som kompis, säger Hanne.