Rapport från glömda delar av världen

Starka bilder och starka berättelser. Det var vad eleverna på samhällvetenskapsprogrammet fick ta del av när den prisbelönte journalisten Joakim Medin var här och föreläste i samband med likabehandlingsdagen på samhällsvetenskapsprogrammet.

Joakim Medin har varit som journalist i många olika länder där det finns flyktingläger. Han berättade om kvinnors utsatthet i dessa läger, hur de tvingas till prostitution och säljs som sexslavar. Han uppmärksammade oss om övergrepp som sker dagligen, men som aldrig någon skriver om, som aldrig får någon rubrik.

Ett ”glömt” land är till exempel Kongo, som har fått epitetet världens ”våldtäktshuvudstad”. Där används våldtäkt som vapen i kriget, som psykisk terror och som en ”rättighet” för män i krig.

Joakim Medin berättade också om glömda flyktingläger i södra Libanon, där fattigdomen, utsattheten och misären är total. Unga flickor ser ingen anledning till att ens gå klart grundskolan, eftersom deras mödrar måste gifta bort dem för att få en mun mindre att mätta.

Trots att flyktingkrisen är ett massivt problem i stora delar av världen så får FN allt mindre pengar till att försöka hjälpa.

Rana bor i ett pyttelitet förråd med sina fem av sina sex barn. Det kostar 300 dollar per månad. För att ha råd måste hon prostituera sig. Den femtonåriga dottern har hon "lyckats" gifta bort.
Rana bor i ett pyttelitet förråd i ett flyktingläger i Libanon med fem av sina sex barn. Det kostar 300 dollar per månad. För att ha råd måste hon prostituera sig. Den femtonåriga dottern har hon ”lyckats” gifta bort.
Flyktingkrisen växer, men WHO har allt mindre pengar att hjälpa med. Över 80% av klinikerna i Irak måste stänga eftersom pengar saknas. Irak har många flyktingar från Syrien.
Flyktingkrisen växer, men WHO har allt mindre pengar att hjälpa med. Över 80% av klinikerna i Irak måste stänga eftersom pengar saknas. Irak har många flyktingar från Syrien.
Kongo - ett land där krig är vardag, och därmed också våldtäckter.
Kongo – ett land där krig är vardag, och därmed också våldtäkter.
"Vi vet inte om bilden är äkta". Men den symboliserar när IS tog 5000 flickor och kvinnor tillfånga och gjorde dem till sexslavar som såldes på marknader. Samtidigt avrättades ca 5000 män som tillhörde samma religiösa minoritet.
”Vi vet inte om bilden är äkta”. Men den symboliserar när IS, 2014, tog 5000 flickor och kvinnor tillfånga och gjorde dem till sexslavar som såldes på marknader. Samtidigt avrättades ca 5000 män som tillhörde samma religiösa minoritet.
SONY DSC
För den religiösa minoriteten som lyckades fly från Irak, blev krigets Syrien trots allt ett tryggare land.
Förstummade åhörare.
Förstummade åhörare.

SONY DSC

Previous Story

Dramalogen engagerar eleverna i frågor om rätt och fel

Next Story

Världskulturdag 2017

Latest from Allmänt

STUDENT 2024

Stort grattis önskar vi alla våra fina studenter! Ni kommer flyga perfekt!