Vi står upp mot rasism

/

För en fullsatt aula föreläster journalisten Klara Ljungberg om hur rasism sprids och om de stora riskerna med främlingsfientlighet för vårt demokratiska samhälle.

Klara beskriver händelser när rasistiska organisationer skrämmer andra – både organisationer och individer – till tystnad. Till exempel deltog inte RFSL i Almedalen förra året på grund av rädsla för sina medlemmars säkerhet med tanke på att rasistisk organisation var närvarande under politikerveckan. ”De kanske inte misshandlar oss på plats, men de tar foton”, var organisationens förklaring till varför de kände sig tvungna att utebli.

– Om inte en demokratisk organisation kan utföra sitt arbete, är det ett hot mot demokratin, säger Klara.

Klara förklarar också hur det kan bli så här. Våra självklart bra lagar om yttrandefrihet, åsiktsfrihet och organisationsfrihet hamnar i kollision med lagarna om hatbrott och hets mot folkgrupp. Klara påpekar att Sverige flera gånger har fått kritik från FN för att vi är alldeles för godtrogna och menar att marschera i takt på våra gator förknippas så starkt med judeförföljelsen vid andra världskriget att det absolut ska räknas som hets mot folkgrupp.

Klara pratar också om hur våra hjärnor är konstruerade att kategorisera och att söka bekräftelse för denna kategorisering. Hon uppmanar oss till medvetenhet om att våra hjärnor spelar oss spratt. Hon vill också att vi ska utmana våra fördomar, våga säga ifrån och att ha källkritiskt förhållningssätt i överflödet av information.

Att bjuda in Klara Ljungberg till Sannarpsgymnasiet är ett led i det värdegrundsarbete vi ständigt arbetar med på Sannarp. Vi är också en certifierad FN-skola och arbetar också kontinuerligt med frågor som rör mänskliga rättigheter.

IMG_0711
Klara Ljungberg
IMG_0713
Mail till Klara från en kille som tvingats flytta med sin familj från stad till stad på grund av förföljelse.
IMG_0716
Våra hjärnor spelar oss spratt. Vi grupperar individer och söker efter negativ bekräftelse på att vi ”har rätt”.

IMG_0712 IMG_0717 IMG_0719

Previous Story

Radio för mediaeleverna - till förmån för Musikhjälpen 2018

Next Story

Imorgon börjar vi igen

Latest from Allmänt

Fotbollströjefredag!

Idag har vi fotbollströjor på oss! I en manifestation i kampen mot barncancer klär sig supportrar