Guldmedaljlycka

Guldmedaljer till Moa, Karin och Hannah på sim-SM

/

”Mästerskap är höjdpunkten på hela säsongen”, säger Moa Bergdahl som tog två guld i lag under SM i simning i Stockholm i helgen. Även Karin Widerberg och Hannah Fritz fick stå överst på pallen när Sannarps NIU-simmare skördade framgångar i bassängen. 

När SM-dagarna i simning gick av stapeln på Eriksdalsbadet i Stockholm i förra veckan deltog sex av våra simmare som går Nationell Idrottsutbildning, med resultatet att tre av dem fick stå överst pallen. I guldlaget på 4 x 50 meter frisim ingick Moa Bergdahl och Hannah Fritz i NA19A. Moa ingick även i det andra guldlaget, på 4 x 100 meter frisim, där också Karin Widerberg, NA19A, deltog.

– Vi visste att vi hade stora chanser på guld, men vågade inte hoppas, säger Karin om förväntningarna inför loppet på 4 x 100 meter.

– Vi hade bana 4, den bästa banan, så vi visste att vi kunde ta medalj, säger Moa.

Inför loppet tänkte både Moa och Karin att de skulle simma för guld, men de sa inget till varandra, eller till de andra lagmedlemmarna.

– Jag tror alla i laget hoppades på guld. Men alla reagerar olika på den sortens prat inför ett lopp och vi vill inte göra varandra onödigt nervösa, säger Moa.

Det var ett tight startfält och det skilde bara hundradelar mellan lagen som kom på pallen.

– Jag såg inte att vi vann, utan trodde först att vi var tvåa, säger Moa.

– När jag såg ettan framför vårt lagnamn var det en obeskrivlig lycka, säger Karin.

Moa och Karin startar också i flera individuella grenar och distanser, men just att få tävla i lag är något speciellt.

– Det är absolut roligast med lag. Stämningen i hela hallen höjs, säger Karin.

– Jag har mycket lättare att tagga till inför ett start med lagen, säger Moa.

Efter ett långt uppehåll på grund av pandemin var det förstås också roligt att äntligen få åka på mästerskap, heja på klubbkompisar och träffa simmare från andra delar av Sverige.

– Mästerskapen är min största motivationskälla. Då får man ett kvitto på det man kämpat med i träningen ger resultat,  säger Moa som medger att det i perioder är tungt att vara simmare på elitnivå.

Även Karin kan känna att motivationen sviktar ibland. Men med personbästa på samtliga starter under SM går det lättare.

– Det är kul att se att träningen har gett något efter allt slit, säger Karin.

För de två guldmedaljörerna är simningen en stor del av vardagen, och har varit så nästan hela livet. Så klart kan det ibland vara svårt att hitta inspirationen till träning när tävlingarna ligger långt i framtiden. Speciellt när det är mycket annat som måste göras, som till exempel skolarbete.

– Men om man har mycket att göra i skolan är träningen också bra, så att man kopplar bort det som stressar, säger Karin.

Både Karins och Moas familjer är involverade och stöttande i de perioder det kan kännas motigt, men framför allt stöttar simmarna varandra.

– Vi turas om att lyfta varandra, säger medaljörerna Moa och Karin.

Nu efter SM känns det lite tomt för de båda simmarna. De är dock nöjda med sin insats, även om de förstås hade velat simma ännu bättre.

– Mina resultat är ändå rimliga med tanke på motståndet, säger Moa.

Även siminstruktören Fredrik Pettersson är nöjd med sina simmare. Förutom Moa, Karin och Hannah deltog också Oscar Bjering, Erik Olsson (båda NA20A) samt Petter Bergdahl (EK21A) från Sannarpsgymnasiets NIU-sim på SM.

– Killarna är verkligen på gång framåt. Oskar kanske överraskade allra mest, med en nionde och en tionde plats på 400 respektive 200 meter frisim i seniorklassen, säger Fredrik.

– Extra roligt är att alla tjejer som var med fick med sig åtminstone en guldmedalj.

Stort grattis önskar vi alla!

Guldmedaljlycka
Guldmedaljlycka
Moa och Karin
Moa och Karin
Guldlaget på 4x50 meter fritt.
Guldlaget på 4×50 meter fritt.
Guldlaget på 4x100 meter fritt.
Guldlaget på 4×100 meter fritt.

 

Previous Story

Oj, vad många som kommit fel!

Next Story

En härlig handbollsdag för nior som sökt NIU

Latest from Allmänt

STUDENT 2024

Stort grattis önskar vi alla våra fina studenter! Ni kommer flyga perfekt!