Sannarp Europa – utbildning med minnen för livet

//

Efter en termin i London är Isac och Noah tillbaka i Halmstad och Sannarpsgymnasiet. I bagaget har de härliga minnen, massor av erfarenheter och en stark längtan tillbaka. ”I London finns alla möjligheter”, säger Noah som saknar allt med storstaden. 

När höstterminen började packade eleverna som går profilen Sannarp Europa sina väskor för att fram till jullovet gå i svensk skola i antingen London, Paris eller Madrid. För Isac och Noah i NA20A var det London som väntade. Nu är de tillbaka igen och delar med sig av sina upplevelser.

Under Europaelevernas vistelse i någon av dessa storstäder väntar, förutom skolarbete, också massor av nya intryck och utmaningen att bo i var sin värdfamilj. Som elev kan man ha önskemål om hur värdfamiljen ska vara, och man har en kontakt innan man lämnar Sverige

Både Isac och Noah trivdes fint i sina värdfamiljer, och upplevde att familjemedlemmarna var väldigt måna om att de skulle få en bra vistelse i London.

– Min familj var väldigt välkomnande och jättelätt att prata med. De tyckte att det var tråkigt när jag åkte hem, säger Noah som bodde i en familj med två föräldrar och ett barn.

Isac bodde tillsammans med en ensamstående mamma med ett barn.

– Min värdmamma var väldigt ordningsam, och ville mig väl, säger Isac som tyckte att hon ibland kunde vara lite väl orolig över honom.

Både Noah och Isac gillar allt med sin resa till London.

– Jag längtar verkligen tillbaka. Till skolan, till staden, familjen, ja, till allting, säger Noah som absolut ser sig själv i en större stad i framtiden.

Elever på Sannarp Europa går på Svenska Skolan i London. Noah och Isac tyckte att skolan och miljön kändes väldigt professionell. De gillade att de andra eleverna hade samma inställning till livet som de själva.

– Det märktes att vi alla på skolan ville mycket generellt av livet, och hade mycket energi, säger Isac.

Den energin spillde över även i skolarbetet för Isac.

– Att vara i London stimulerade mig på alla sätt, säger Isac som tycker att han lyckades bra i skolarbetet trots distraktionen av allt en storstad har att erbjuda.

Noah upplevde att han kanske borde lagt lite mer fokus på skolarbetet när han var iväg. Men han ångrar inget!

– Londonlivet lockade mer, erkänner han.

Nej, inte ett endaste stråk av hemlängtan har Isac och Noah känt under terminen. De letar i minnet efter ”det värsta som hänt”, men hittar inget annat än att äta oliver fast man inte vill och råka trampa i hundbajs.

Däremot är minnet fullt av ”bästa saker som hänt” under Londonvistelsen, som Roof top bar, skyskrapor, Bondfilm med värdfamiljen, fest på Piccadilly, besök på Sky Garden

Till dig som går i nian och tvekar om du vill åka, har de samma uppmaning som alla andra som har varit iväg: ”ÅK!”

– Om någon tvekar skulle jag bara vilja skaka liv i honom och säga att han ska ta tillvara på möjligheten! Är man rädd är det ytterligare en anledning att åka, för att komma över rädslan och utmana sig själv, säger Noah.

Noah har vetat sedan nian att han vill gå Sannarp Europa och åka till London. Han har en syster som har varit iväg och också föräldrar som har uppmuntrat honom. Isac, däremot, visste inte så mycket om det när han gick i nian.

– Jag har verkligen smittats av Noahs entusiasm, och inspirerats av honom, och det är jag glad för. Varför ska man inte åka, liksom, säger Isac.

Sannarp Europa kan man välja tillsammans med ekonomi-, samhällsvetenskap- och naturvetenskapsprogrammet. Det innebär att man läser en termin på svensk skola i London, Paris eller Madrid. Det du gör på dessa skolor under höstterminen i tvåan, för dina klasskompisar hemma på Sannarp. Din studietakt ändras alltså inte. 

Noah-Isac-1-s Noah-Isac-2-s Noah-Isac-3-s Noah-Isac-4-s

Previous Story

Rasism, sexism och homofobi - frågor som engagerar på värdegrundsdagen

Next Story

Sommarjobb är bra att ha!

Latest from Allmänt

Nanaseleverna i Stockholm

I förra veckan tog treorna på naturvetenskapsprogrammets samhällsinriktning, NANAS, tåget till Stockholm tillsammans med lärarna Måns