Godis, välstånd och prislappen på en gymnasieelev

/

Hur mycket betalar vi medborgare i skatt egentligen? Och vart går pengarna? Vad har godis med vårt välstånd att göra? Häromdagen fick SA21D besök av den blivande civilekonomen Oscar Fagerholm från ekonomifakta.se. Han presenterade konkreta siffror på hur Sveriges ekonomi utvecklas, förklarade kopplingen mellan frihandel och välstånd, samt berättade vad saker i den offentliga sektorn faktiskt kostar. 

Oscar informerade om hur välståndet ökat i takt med att tullar och avgifter minskat. På ett pedagogiskt sätt förklarade Oscar hur vi alla tjänar på utrikeshandel, framför allt under tull- och avgiftsfria omständigheter. Bäst gillade eleverna övningen där olika typer av godis delades ut. De fick värdera sitt godis från ett till tio. Sedan skulle de byta till sig ett bättre godis från någon och efter det göra en ny värdering. Det sammanlagda värdet ökade efter bytet. Detta var ett sätt att visa att byteshandel gynnar oss alla. Eleverna tyckte att det var mycket intressant och förstod kopplingen mellan frihandel och välstånd i världen.

Oscar gav också en inblick i vad får av den skatt som medborgare och arbetsgivare betalar. Till exempel kostar en plats för en gymnasieelev 108000 kronor varje läsår.

Föreläsningen är kopplad till kursen samhällskunskap 1b och arbetsområdet samhällsekonomi. Kunskapskraven är att förstå och ha kunskap om det  samhällsekonomiska kretsloppet och den enskildes roll i detta.

Ekonomifakta.se är en del av svenskt näringsliv. De vill inspirera till samtal kring Sveriges utmaningar och möjligheter, samt sprida information om marknadsekonomi.

Rigmor-besök-feb22-1 Rigmor-besök-feb22-2

Previous Story

Gränslös kärlek

Next Story

SM i helgen för Sannarps friidrottare

Latest from Allmänt