Paris – Olofs och Dennis hemstad för en termin

//

En termin i Paris, och Olof och Dennis känner hur de har förändrats. De går samhällsvetenskapsprogrammet med profilen Sannarp Europa och har spenderat höstterminen i Paris. Nu har de fått nya perspektiv på livet och känner också att de kommer hem som mer ansvarstagande personer.  – Jag är inte samma människa som innan jag reste, säger Olof om sin personliga utveckling.

Olof och Dennis visste redan i nian att de vill gå Sannarp Europa.

– När jag såg att valmöjligheten att plugga utomlands fanns tänkte jag ”varför inte?”, säger Olof.

Att det blev Paris hade inte med att de gillade ämnet franska speciellt mycket.

– Nej, vi var inte särskilt bra på franska innan vi åkte, säger Olof och Dennis.

Nu konstaterar de att deras kunskaper i franska verkligen har utvecklats.

– Det är stor skillnad att vara i landet och lära sig språket i jämförelse med att läsa franska i skolan två gånger i veckan här hemma, säger Olof och ser att man blir bra på språket som en av de stora fördelarna med att åka.

Inför resan får eleverna ge önskemål om hur värdfamiljen de ska bo tillsammans med ska se ut och har för intressen. De blir också intervjuade av personal på den Svenska skolan i Paris för att det ska bli så bra som möjligt.

– Karin och Agneta vet vad de gör och är duktiga på att se till att man hamnar i en passande familj, säger Olof.

För Olofs del kunde det egentligen vara vilken familj som helst, men hans intresse är basket, och sonen i värdfamiljen spelade passande nog basket. Dennis familj hade katter, eftersom Dennis hade sagt att han gillar djur.

Båda är jättenöjda med sina värdfamiljer och ser tillbaka på hela vistelsen i Paris som det bästa de har gjort. Dennis, som gillar muséer, fick verkligen sitt lystmäte.

– Det finns många bra muséer i Paris. Det bästa var Musée d’Orsay, som är ett konstmuseum byggt i en före detta tågstation, berättar Dennis.

För Olof var det mötet med människorna som var det bästa. Givetvis fransmännen! Men också lärarna på skolan och de andra eleverna han lärde känna.

– Lärarna bjöd verkligen på sig själva, och hela staden blev till en studieplats när de delade med sig av sin kunskap om Paris, säger Olof.

De andra eleverna inspirerade också.

– Alla som reser dit vet vad de vill, är seriösa och tar ansvar, berättar Olof.

Båda upplever att de nu tar mer ansvar och har blivit mer självständiga. Det spiller över på skolarbetet här hemma också.

– Nu kör jag full växel i skolarbetet, och det gjorde jag kanske inte innan resan, säger Olof.

För dig som funderar på att gå profilen Sannarp Europa säger de:

– Åk! Bara gör det! Det är skitdyrt. Men också ett otroligt privilegium!

– Fast så dyrt är det inte, om man tänker på att vi hade kostat pengar om vi hade varit hemma också, konstaterar Dennis.

Olof-Dennis

 

Previous Story

SM i badminton för Leo och Vega

Next Story

Sannarp Departure - ett första steg ut i Europa

Latest from Allmänt

STUDENT 2024

Stort grattis önskar vi alla våra fina studenter! Ni kommer flyga perfekt!