NA20 får en inblick i vad som bestämmer hur man behandlar en sjukdom

/

Leva lyxliv på näringsplattor som innehåller hästblod? NA-treorna som läser ämnet naturvetenskaplig specialisering besökte avdelningen för klinisk mikrobiologi på sjukhuset. Avdelningen tar emot Hallands alla bakterie- och virusprover och där avgörs därmed vilken sjukdom en patient lider av.

Halsfluss, covid, borrelia, klamydia, HIV eller någon annan bakterie- eller virussjukdom? För att kunna ge rätt behandling är det viktigt att veta vad som orsakar symptomen. På ”mikrobiologen” på Hallands sjukhus i Halmstad analyseras alla prover som tas på vårdinrättningar runt omkring i länet.

Att just använda hästblod för att ge näring till proverna var något som eleverna fastnade för.

– Det var något helt nytt, säger Isac.

Personalen beskrev det som ”ett lyxliv för bakterierna”. Hästblodets röda färg gav bakgrunden till den färg som bakterier får beroende på vilken sort det är.

– Det var kul att se vilken färg bakterierna fick beroende på hur de var uppbyggda. Det var skillnad på grampositiva och gramnegativa bakterier, säger Alva.

– Beroende på vilken uppbyggnad och struktur bakterierna har används olika sorters antibiotika, förklarar Alfred.

Att arbeta inom sjukvården är något som lockar NA-eleverna. En del tyckte att detta yrke var väldigt spännande, medan andra lockas mer av andra yrken inom vården.

– Det var lite kvavt därinne. Fast personalen var väldigt trevlig och sa att de hade världens bästa och viktigaste jobb.

Ja, det var förstås väldigt viktigt att till exempel få alla covidtester analyserade under pandemin.

Previous Story

Välkommen att hänga med Skol-IF på aktiviteter

Next Story

Hälsning från Madrid - staden som aldrig sover

Latest from Allmänt

STUDENT 2024

Stort grattis önskar vi alla våra fina studenter! Ni kommer flyga perfekt!