Atomfysik, laser och om vem som borde fått Nobelpris i fysik

/

I förra veckan besökte fysikprofessor Dag Hanstorp från Göteborgs Universitet oss för att inspirera fysikeleverna på naturvetenskapsprogrammet. Med insikter om det mesta inom fysiken berättade Hanstorp för eleverna om laserljus, partikelacceleratorn i Cern och om vem som egentligen borde ha fått Nobelpriset.

Dag Hanstorp är professor i atomfysik och har ett outtröttligt engagemang till att få det som är svårt begripligt. Sannarpsgymnasiet och Dag Hanstorp har ett väletablerat samarbete sedan flera år, eftersom vår fysiklärare Oscar Isaksson är en av deltagarna i Hanstorps forskningsteam.

Vid det här besöket berättade Hanstorp för eleverna som läser fysik 1 om partikelacceleratorn i Cern, och hur mekaniken kring kollisionerna fungerar. Elever som har fysik 2 fick reda på mer om laserljusets betydelse som bland annat optisk pincett och eleverna fick se hur enskilda celler kan styras med hjälp av ljuset. Hanstorp berättade också om att lasern i början betraktades som en ”lösning som saknade problem” innan man insåg olika användningsområden.

Besöket avslutades med en föreläsning om Nobelpriset och vi fick veta mer om människorna både bakom fysikupptäckterna som prisas och de som utser pristagarna. Hanstorp berättade också om svårigheterna för kvinnor inom fysikforskningen att uppmärksammas. Den mest kända kvinnan är Lise Meitner som ligger bakom teorierna för kärnklyvning (fission). Trots trettio års samarbete med Otto Hahn underlät han att ens nämna henne vid sin Nobelföreläsning när han utsågs till pristagare för teorierna 1944. Lise Meitner bodde delar av sitt liv i Sverige.

Tiderna ändras så sakteliga och Anne L’Huillier, professor i atomfysik vid Lunds Universitet, är en tänkbar kandidat för Nobelpriset i framtiden, tror Hanstorp.

Previous Story

Sannarp Europa i backspegeln - tips till dig som ska åka

Next Story

Ahlam, Julia och Maja har vård- och omsorgshjärtat på rätta stället

Latest from Allmänt