Maxmelvin är på rätt plats på sin APL

/

Det är en blöt och ruggig dag, men på Rödhakens förskola är alla barnen är ute och leker. Maxmelvin gör APL, arbetsplatsförlagda lärande, på förskolan och är omåttligt populär bland barnen. Med bara ett fåtal dagar kvar på praktiken är det ledsamt att säga hej då till barn och personal. – Att vara här har varit både mysigt och lärorikt, säger Maxmelvin.

Maxmelvin går i årskurs 2 på barn- och fritidsprogrammet, BF, med inriktningen pedagogiskt ledarskap. Redan i nian visste Maxmelvin att han ville gå i liknande fotspår som föräldrarna, som båda jobbar inom barnomsorg, så att välja BF var självklart.

– Jag vill jobba med barn, men vet inte ännu vilken ålder. Kanske vill jag läsa vidare till lärare, säger Maxmelvin.

Jobba eller plugga vidare? Efter studenten är båda möjliga för Maxmelvin. Barn- och fritidsprogrammet ger honom yrkestiteln barnskötare och gör att han kan jobba direkt, men programmet ger också behörighet till studier på högskola eller universitet.

– Planen är att jag efter gymnasiet sätter upp mig på en vikarielista och känner efter var jag trivs bäst, säger Maxmelvin som absolut kan se Rödhaken som en tänkbar arbetsplats.

Rödhakens personal tar gärna emot honom. Helst nu. Förutom att han är extremt populär bland barnen, är han också lovordad av personalen.

– Maxmelvin är en klippa. Han tar ansvar. Även de barn som inte gillar nya personer har direkt fått förtroende för Maxmelvin, säger Julia som är Maxmelvins handledare på Rödhaken.

Är man så populär är det också viktigt att kunna sätta gränser, men även det är Maxmelvin bra på.

– Han är duktig på att förklara för barnen. Redan nu har han det där extra som gör att barnen förstår, säger en annan förskolelärare.

Trots att han redan kan väldigt mycket tycker Maxmelvin att APL-tiden har varit lärorik.

– Första praktiken var jag på en annan förskola. Då var det mest för att testa grunderna, men nu är jag mycket säkrare.

Den säkerheten gör att han inte längre behöver fråga personalen så mycket, tar mer ansvar och pratar mer med föräldrarna.

– Jag har också lärt mig mer om läroplanen och hur man förbereder barnen för förskoleklass. Hålla i aktiviteter och lösa konflikter är också något jag gjort mer under den här APL:en än den första, säger Maxmelvin.

Lektionerna på Sannarpsgymnasiet har gett honom den förberedelse och kunskap han behöver ute på förskolan.

– Det du lär dig i skolan kan du verkligen använda i jobbet, säger Maxmelvin.

Han gillar BF och tycker att fler borde välja programmet, eftersom det ger både bra grunder, jobb och möjlighet att plugga vidare.

Att jobba i förskolan och vara kille ser han som en stor fördel.

– Barnen behöver fler manliga förebilder och man märker att många dras till oss killar.

På Rödhaken är verkligen Maxmelvin på rätt plats, och det kan kännas långt till studenten för både Maxmelvin och arbetsgivare som väntar på honom.

– Vi hade nog tänkt att vi behåller honom, säger en förskolelärare.

Previous Story

Turnering med alla NIU-idrottare

Next Story

Julavslutning

Latest from Allmänt

Alla hjärtans dag

14 februari och hela skolan sprudlar av kärlek, omtanke, vänskap och hjärtan. På hjärt-tavlan lämnar vi