Meriterade kanotisten Ludvig Nordberg satsar mot mästerskap

//

Nu startar säsongen för kanotisten Ludvig Nordberg i NA20A. I helgens tävling i Danmark ser den flerfaldiga SM-medaljören och VM-deltagaren fram emot att se hur han står sig i konkurrensen efter vinterns träning. – Det ska bli kul att tävla igen, säger Ludvig.

I somras paddlade Ludvig hem hela tio medaljer under SM-dagarna och vann sina samtliga fem distanser på distriktsmästerskapen. Han har även deltagit på NM och i VM. Det var som junior.

– I år är mitt första år som senior, och då är förstås konkurrensen hårdare, säger Ludvig.

Under helgens tävlingar i en sjö strax utanför Köpenhamn paddlar Ludvig om en plats på Nordiska-, Europa- och världsmästerskapen.

– Tävlingen är en uttagningstävling till mästerskapen i sprint, säger Ludvig.

Distanserna är 200, 500 och 1000 meter. Ludvig tävlar också på distansen maraton, som är 20-30 kilometer. Trots framgångar även på maraton har han mest fokus på sprintdistanserna.

– Sprint är olympiska grenar och mer populära. Jag tycker också att det är lite roligare att paddla sprint.

På tävlingen kommer Ludvig dels tävla individuellt men också i K2 och K4, det vill säga tillsammans med en respektive tre andra deltagare i en besättning. Förbundet är där för att se vilka kanotister som passar bäst ihop för att matcha på bästa sätt i ett mästerskap.

– Det är inte alltid de som är snabbast individuellt som blir det bästa i en besättning. Man måste funka tillsammans också, berättar Ludvig.

Under det långa säsongsuppehållet har Ludvig tränat vad han har kunnat.

– Nu när jag är lite äldre klarar jag mer träning och jag har blivit både starkare och mer uthållig sedan förra säsongen. Det blir en naturlig stegring, säger Ludvig.

I årkurs ett och två gick Ludvig idrottsutbildningen Crosstraining som gav honom en värdefull möjlighet till träning på skoltid. Nu i trean har ändå fått in den träningsmängd som krävs.

– Sista året har jag färre ämnen på schemat, så det har funkat bra ändå.

Det är såklart svårt att säga hur helgens tävling kommer att gå, eftersom detta både är säsongens första tävlingen och Ludvigs första som senior.

– Jag kanske får ge det något år, säger Ludvig som ändå hoppas på en plats till Nordiska mästerskapen.

Kanot är en sport där man kan tillhöra eliten en bra bit upp i åldrarna. Den kräver både tid och träning. Och tid tänkte Ludvig ge sin sport. Nu tar han studenten och har sökt några utbildningar på hemmaplan.

– Jag stannar i Halmstad. Här har jag bra träningsmöjligheter, säger Ludvig.

Vi önskar Ludvig stort lycka till på säsongens första tävling och också till satsningen i framtiden! Vi kommer att följa honom med spänning.

Previous Story

Kammarfysikensemblen uppmuntrar NA-eleverna till att fundera över de stora frågorna

Next Story

Årets FN-rollspel på SABET

Latest from Allmänt

Fotbollströjefredag!

Idag har vi fotbollströjor på oss! I en manifestation i kampen mot barncancer klär sig supportrar