NANAS-treorna intar Stockholm

/

I förra veckan reste treorna som går samhällsinriktningen på naturvetenskapsprogrammet till Stockholm. Träff med folkvalda i Riksdagen, besök på Armémuseet och ett ”kändis-hej” är bara något av allt de hann med.

Varje år reser lärarna Ulf Wallerman och Måns Andersson med sina naturvetenskapstreor på samhällsinriktningen till Stockholm. Ulf och Måns undervisar bland annat i ämnena hållbart samhällsbyggande, internationella relationer och samhällskunskap, och resan ger eleverna fördjupade kunskaper inom dessa inriktningsämnen.

Inspirerande möten med Halländska riksdagsledamöter

Under besöket på Riksdagen fick våra elever en träff med de Halländska riksdagsledamöterna Malte Roos (MP) och Christofer Bergenblock (C). Malte Roos är också före detta Sannarpselev och har haft både Ulf och Måns som lärare.

– Extra roligt var det såklart att träffa mina gamla lärare Ulf och Måns, som utan att överdriva var två av de lärare som hade störst betydelse för att jag trivdes så väl på Sannarp och för att jag kommit dit jag är idag, skriver Malte i ett Facebookinlägg.

Våra elever passade på att fråga politikerna om deras väg in i politiken och om vad de brinner för.

– Eleverna är ofta mer intresserade av varför man engagerat sig och hur vardagen ser ut än om arbetet i utskott och kammare, säger Christofer Bergenblock

Det är en sund inställning tycker Bergenblock, eftersom politik handlar mer om intresse och engagemang än om formalia och protokoll.

– Säkert fanns några av Hallands framtida politiker med bland de besökande ungdomarna idag, säger Christofer Bergenblock.

Sveriges syn på kärnkraft i EU var också något eleverna arbetade med under Riksdagsbesöket.

Framtidens stad – Norra Djurgårdsstaden

Norra Djurgårdstaden kallas framtidsstaden. Den har byggts upp på gammal industrimark som har sanerats och Stockholms stad har ambitionen att området ska ligga i miljömässig framkant.

På guidningen genom den unika stadsdelen fick våra elever bland annat en insikt i hur de ansvariga arbetar för att bevara områdets biologiska mångfald, med till exempel gångar för att grodor så att de kan ta sig till olika dammar, som i sin tur fylls med dagvatten från stuprör.

Det är inte bara djurlivet som visade upp mångfald utan även byggnationer. Där finns plats för både hyres- och bostadsrätter, som blandas med studentlägenheter. Inget hus är det andra likt och alla har olika arkitektur, färg och storlek.

Armémuseet, stadsrundtur och åtminstone ett ”kändis-hej”

Med tanke på världsläget och Sveriges eventuella NATO-medlemskap blev besöket på Armémuseet extra intressant. Där fick eleverna se Sverige ur ett historiskt perspektiv och från många olika vinklar. Dessutom ingick även en utställning om staden Mariupol i Ukraina.

Givetvis fick eleverna en rundtur i vår huvudstad. Förra året fick eleverna syn på en TV-inspelning, men årets kändisspotting blev tunn. Men de hejade i varje fall på förre finansministern Mikael Damberg.

Malte tillsammans med Måns och Ulf.
Previous Story

BF21 lyser upp Nolltrefem

Next Story

SM-final för Halmstad Handbolls juniorlag

Latest from Allmänt

STUDENT 2024

Stort grattis önskar vi alla våra fina studenter! Ni kommer flyga perfekt!