Drömmen om ett proffsliv får Zeinab Kamara att spela vidare

//

Zeinab Kamara, SA20D, flyttade hemifrån som 16-åring för att satsa på vollybollen. Resan från Svansele i Västerbotten till elitseriespelare i Hylte/Halmstad Volley har stundtals varit tuff. Men med kärlek till sporten och siktet mot toppen har Zeinab kämpat vidare. – Att få spela från start i årets elitseriefinalen kändes nästan overkligt och värt allt jag gått igenom, säger Zeinab.

Zeinab spelade volleyboll i moderklubben Norsjö i Västerbotten, men hade större drömmar än så. Efter studenten ville hon spela i elitserien. Men redan när hon gick första året på gymnasiet hörde eliteserieklubben Lindesberg av sig och ville ha henne i laget. Då lämnade hon familj och kompisar i Svansele och flyttade 80 mil från hemmet.

– När Lindesberg ville värva mig kändes det roligt och bra, trots att planen egentligen var att elitserien skulle vänta till efter gymnasiet, säger Zeinab.

Nollning i Lindesberg leder till rättegång

Med flytten till Lindesberg slapp Zeinab all den tid hon la på pendling mellan hem, skola och träning hemma i Västerbotten. I Lindesberg fanns elevhem att bo på, Nationell Idrottsutbildning på skolan och träning med elitlaget inom samma område. Zeinabs föräldrar tyckte att det kändes tryggt med elevhemmet när 16-åriga Zeinab flyttade långt hemifrån.

Att säga hej då till kompisarna hemma i Norsjö var tufft. Zeinab blev också tvungen att börja om gymnasiet, eftersom skolan i Lindesberg inte hade plats på det programmet hon hade börjat på. Men ännu tuffare blev det att bo på elevhemmet. Det visade sig vara långt i från den trygga plats som Zeinab och föräldrarna hade hoppats på.

– Först fick jag bo helt själv på elevhemmet. Jag kom dit före skolan började för att träna med laget, berättar Zeinab.

Ännu värre blev det i samband med skolans terminsstart. En nollning med kränkande, sexistiska och diskriminerande inslag förstörde inte bara inledningen på höstterminen, utan hela skolåret. Nollningen ledde till rättegång där Zeinab var en av vittnena. De som var ansvariga för nollningen blev till slut fällda, men förövarna fanns ju kvar på skolan.

– Det var jobbigt att gå i samma skola som de som utfört nollningen. Jag kände mig också dumförklarad av förövarnas advokater, säger Zeinab om tiden som följde efter.

Att flytta hem var dock inget Zeinab funderade på.

– Skolan var bra och träningen på skoltid gav den utveckling som jag ville ha, säger Zeinab.

För laget gick det dock sämre. De förlorade många matcher och åkte ur den högsta serien.

– Jag brukar aldrig gråta, men då grät jag. Självförtroendet var i botten och jag trodde hela min karriär var över.

Men även om det var ett nederlag för klubben var det många som fått upp ögonen för Zeinab, som trots att hon var yngst i laget hade fått mycket speltid.

– Jag blev utsedd till hela elitseriens bästa rookie, så något bra hade jag nog gjort i varje fall, säger Zeinab.

Trög start i Hylte/Halmstad Volley

När laget inte längre var med i elitserien fanns inte mycket kvar i Lindesberg för Zeinab. Hon åkte hem och trodde hon skulle börja om med all pendling hemma i Västerbotten. Men kort efter hemkomst hörde fyra elitserieklubbar av sig och ville värva henne. Till sist fick hon även en förfrågan från elitseriens vinnare Hylte/Halmstad Volley och Zeinab tvekade inte att ta chansen. Zeinab, som hade trott att karriären var över, fick säga hej då till familj och kompisar igen för att ta sig de 120 milen till Halmstad.

I Halmstad blev det en egen lägenhet för Zeinab och studier hos oss på Sannarpsgymnasiet. Det blev dock ingen lätt start för Zeinab i Halmstad heller.

– Att börja träna bland alla proffs i Hylte/Halmstad blev lite som en chock. Här är mycket tuffare och det är stor skillnad i träningsmängd, säger Zeinab.

Det var svårt för Zeinab att visa upp vem hon var på planen, och vad hon ville bli, bland alla äldre spelare. Hon fick väldigt lite speltid under matcherna och blev nervös när hon väl fick chansen.

– Jag ville inte förstöra för laget. Och tänker man så blir det förstås så, säger Zeinab.

Höstterminen var jobbig. Hon kände att tränaren Támas inte såg hennes ambition och allting blev till en negativ spiral. Men efter jul började de förstå varandra bättre. Tränaren hade koll på Zeinabs talang och gav henne några extraträningar för att hon skulle förbättra sin teknik, något som verkligen har hjälpt.

– Först kändes det konstigt att jag skulle komma femton minuter tidigare för att träna armdrag. Men Támas vet vad han snackar om. Det han säger stämmer alltid, säger Zeinab som tycker att Tamás är den bästa tränaren hon någonsin haft.

SM-final 2023 – genombrottet

Trots att Hylte/Halmstad har haft stora framgångar under åren var det många lag som kommit ikapp till säsongen 2022/2023.

– Ingen trodde att vi skulle ta oss till final, säger Zeinab.

Men till final kom de och Zeinab fick tidigt reda på att hon skulle få spela finalmatchen från start.

– När vi kom till arenan gav Támas mig en kram och sa att det här kommer att gå bra. Då rann all nervositet av mig, och det var bara att köra.

Till finalen hade Hylte/Halmstad många skadade spelare i truppen och flera i laget fick därmed byta till ovana positioner i den avgörande SM-matchen. Det blev till slut ett SM-silver för Hylte/Halmstad.

Trots förlusten blev finalmatchen ett riktigt genombrott för Zeinab. Hon gjorde flera serveess och andra vassa bollar, och fick mycket uppmärksamhet i media för sin insats.

– Att få starta finalen kändes nästan overkligt. Det har varit värt allting, alla extraträningar och allt annat jobbigt.

Student, jobb och drömmar om framtiden

Nu är årets volleybollsäsong över, men nästa väntar runt hörnet. Andra klubbar har hört av sig, men Zeinab väljer att förlänga sitt kontrakt med Hylte/Halmstad.

– Det här är en bra och stabil klubb. Det är roligt att det också finns ett herrlag. Vi är som en stor familj och vi umgås hela tiden, säger Zeinab.

Nu väntar studenten och sedan är det jobb på kosmetikaföretaget Depend, där kontakter finns mellan företag och klubben.

– Alla proffsen jobbar där och vi får träningsanpassade jobbtider.

Att ha ett jobb är en förutsättning för att klara sig, trots lön från klubben, men i framtiden hoppas Zeinab på både landslagsuppdrag och om att få ett kontrakt med en utomlandsklubb.

– Det är utomlands pengarna finns. Det är min dröm att kunna leva på volleybollen.

Resan från Svansele till elitseriefinal är nästan som en saga, och vi hoppas sagen fortsätter. Vi önskar Zeinab stort lycka till i framtiden och stort grattis till studenten!

Previous Story

NIU-SM för handbollseleverna

Next Story

Musikalen Grease - vilken föreställning!

Latest from Allmänt

Alla hjärtans dag

14 februari och hela skolan sprudlar av kärlek, omtanke, vänskap och hjärtan. På hjärt-tavlan lämnar vi