Landslagsroddaren Matilda ser fram emot en sommar med tävling och träning

/

Sommar betyder rodd hela dagarna för Matilda Waide i SA21C. I helgen väntar Nordiska Mästerskapen där Matilda ska försöka försvara förra årets guld tillsammans med sina lagkamrater. Senare i sommar hoppas Matilda på fler landslagsuppdrag, deltagande i internationella tävlingar och på att få träna vidare.

I Halmstads Roddklubbs lokaler vid Nissan har Matilda sin hemmaplan. Nu är hon tränare på den roddskola för ungdomar som hon själv gick när hon var i nioårsåldern och fick upp ögonen för sporten.

– Matilda hittade en sport hon brinner och har talang för, berättar pappa Mattias.

Matilda har inte bara talang för roddsporten, hon gillar också att träna hårt. Mellan tränaruppdragen får hon in två pass träning om dagen för egen del.

– Det är kul att känna att man utvecklas, och då vill jag bara träna ännu mer, säger Matilda.

Nej, ingen behöver mana på Matilda för att hon ska träna. Däremot kan hon behöva bromsas. Efter förra årets Nordiska Mästerskap har hon haft en del ryggbesvär.

– Jag har varit tvungen att rehabträna ryggen ett helt år. När det väl börjar kännas bättre i ryggen vill jag bara träna ännu mer och det kan lätt bli för mycket, säger Matilda.

Att vara skadad har varit en känslomässig berg- och dalbana och det är viktigt att träningen blir rätt. Till sin hjälp har Matilda tränaren Ulf Andersson.

– Han lägger upp träningen jättebra och är noga med att jag återhämtar mig och har balans i min träning, säger Matilda.

Matilda går idrottsutbildningen Crosstraining på Sannarpsgymnasiet och har under det jobbiga året med ryggproblem även haft stöd av skolans instruktörer Tobias och Morgan.

– Det har varit jättebra att kunna träna på skoltid också. Instruktörerna ser till att jag får rätt grundträning och att jag inte belastar för mycket. Det är också bra att kunna ställa frågor till dem om träning, säger Matilda.

Efter skadan känner sig Matilda nu både fysiskt redo och mentalt starkare inför sommarens tävlingsutmaningar. För tredje gången är hon uttagen i landslaget till att delta i Nordiska Mästerskapen, NM, som går av stapeln i helgen i Farsta utanför Stockholm.

– Det är kul att få landslagsuppdrag. Det ger nya erfarenheter och jag utvecklas mycket.

Matilda är uttagen att tävla i tre olika båtar – en ”åtta”, en ”fyrsculler” och en ”dubbelsculler”. Den så kallade ”åttan” är en båt med åtta roddare och en styrman. I åttan har roddarna en åra istället för två. Det var just efter guldet i åttan på förra årets NM som Matilda fick problem med ryggen och en viss oro finns för deltagandet i just den båten.

– På tävlingen är vi direkt i final. Det blir alltså bara ett lopp och vi slipper massa kval, så det ska nog gå bra, säger Matilda.

Självklart hoppas Matilda att de ska kunna försvara sitt guld, men med några nya juniorer i laget är det svårt att säga var de står sig i motståndet.

– De andra länderna är jättebra, men allt kan hända, säger Matilda.

Resten av sommaren präglas av läger, uttagningstävlingar, SM och förhoppningar om att komma med till en internationell tävling i Amsterdam.

– Det är kul att tävla! Jag är en vinnarskalle, säger Matilda och skrattar.

Matilda har ett år kvar på Sannarpsgymnasiet innan hon tar studenten. Hon vill självklart fortsätta sin satsning även som senior, och ser att hon i Halmstad har goda förutsättningar för träning och att utvecklas vidare mot nya mål. Men kanske väntar ändå andra spännande utmaningar?

– En scout från ett college i USA har hört av sig och vill att jag ska komma dit. Vi får se. Det är i varje fall kul att de har hört av sig, säger Matilda.

Nu hoppas vi att vinterns envisa träning ger resultat och önskar Matilda stort lycka till, nu närmast med NM!

Previous Story

Se Grease i kortversion

Next Story

NIU-simmare tränar mot sommarens SM

Latest from Allmänt

Nanaseleverna i Stockholm

I förra veckan tog treorna på naturvetenskapsprogrammets samhällsinriktning, NANAS, tåget till Stockholm tillsammans med lärarna Måns