Ludvig femma på friidrotts-SM

//

Stort grattis, Ludvig! Bästa avslutet på sommarlovet fick Ludvig Palmkvist i SA21E när han slog till med en 5:e plats på 400 meter häck under SM-dagarna i friidrott i Täby.

Ludvig går Nationell Idrottsutbildning, NIU, i friidrott. Nu börjar han sitt tredje år på samhällsvetenskapsprogrammet, som han kombinerar friidrottsutbildningen med. Att gå NIU har gett honom skjutsen framåt för att kunna tillhöra eliten i Sverige.

– I skolan har jag verkligen fått professionell hjälp, säger Ludvig.

Den professionella hjälpen Ludvig pratar om är från skolans friidrottsinstruktör och lärare Morgan Rosberg, som förutom NIU-friidrott även är instruktör på idrottsutbildningen Crosstraining.

– Morgan har gett mig nya infallsvinklar. Vi tränar mycket på detaljer och delmoment under passen i skolan, och det ger mig bättre teknik och gör mig till en bättre friidrottare.

Grenen 400 meter häck kräver inte bara explosivitet och uthållighet, utan också koordination. För att komma rätt till nästa häck behöver man orka hålla fart och steglängd genom hela loppet. Ludvig har också en fördel i att han klarar av att ta häckar med båda benen.

– Vi har tränat extra på alla dessa moment, säger Ludvig.

400 meter häck är grenen Ludvig specialiserar sig mot, men han springer också 200 meter och 400 meter slätt (det vill säga löpning utan häckar), samt hoppar stavhopp. Just den här säsongen har dock en del ryggproblem satt stopp för tävlandet i stavhopp.

– Men jag kommer satsa mer på stavhopp nästa säsong, berättar Ludvig som har ett bestämt mål uppsatt i grenen.

– Min farfar har hoppat 3,70, så jag ska hoppa 3,71 innan jag lägger av med stavhopp, säger Ludvig med ett skratt.

I framtiden vill Ludvig plugga vidare till något som är kopplat till idrotten, och funderar på en utbildning till fysioterapeut. Allra helst vill han kunna kombinera studierna med friidrott även efter studenten.

– Jag kommer hålla på så länge jag tycker att det är kul och så länge jag kan hålla mig i toppskiktet i Sverige, säger Ludvig.

Att gå en idrottsutbildning på Sannarpsgymnasiet är något Ludvig rekommenderar.

– Det är verkligen en chans att få fördjupa sig i sin idrott i skolan. Det är också ett jättebra sätt att komma igång på morgonen. Man blir pigg i huvudet på alla lektioner efter man har haft idrotten, speciellt om man ska ha prov. Och att vi får frukost efter träningen är perfekt.

Vi önskar Ludvig lycka till mot nya mål i både idrott och skola.

Previous Story

Lycka till med studierna!

Next Story

Kick-off för idrottsettorna

Latest from Allmänt

STUDENT 2024

Stort grattis önskar vi alla våra fina studenter! Ni kommer flyga perfekt!