Bästa tipsen för ditt gymnasiearbete

/

Nu är det dags för treorna att dra igång gymnasiearbetet, GA. Deadline för att välja ämne har passerat, så det är bara att sätta fart. Men hur börjar man? I måndags besökte lektor Martin Danielsson från Högskolan i Halmstad SA21C för att ge sina bästa tips inför deras vetenskapliga skrivande.

För att få en gymnasieexamen ska man vara godkänd på ett större vetenskapligt arbete som knyter an till det program man går – ett så kallat gymnasiearbete. Eleverna i SA21C har nu valt sina ämnen, som till exempel droganvändning bland unga, samband mellan träning och psykisk hälsa, våld i nära relationer och elitsatsning i fotboll. Nu är de redo för nästa steg.

En som vet hur det är att ta sig an ett större vetenskapligt projekt är Martin Danielsson, som är lektor i medie- och kommunikationsvetenskap på Högskolan i Halmstad. Han bedriver bland annat forskning på ämnet medier och tristess.

Gymnasieläraren Miriam Stolper Hullegård bjöd in Martin till SA21C för att ge inspiration och tips till processen att skriva GA.

– Viktigast är att välja ett ämne man gillar och engagerar en, säger Martin Danielsson.

Med engagemanget kommer oftast viljan att läsa in sig på sitt ämne, vilket också är en viktig bit.

– Om man inte har en ordentlig teoretisk grund faller ofta arbetet platt, säger Martin Danielsson och menar att syfte och frågeställningar oftast förblir obesvarade om inte eleven har läst på om ämnet tillräckligt.

Skrivkramp? Vi är många som känt svårigheten att komma igång med skrivandet, när skärmen bara envist fortsätter att lysa vit framför en. Hur gör man då?

– Jag tror man är för snabb med att tänka in en läsare när man skriver, och blir orolig att skriva fel. Försök istället tänka att du skriver bara för dig själv. Så klart kan texten då bli lite stökig, men det kan man redigera sedan, säger Martin Danielsson.

Tack för tipsen! Så skriv för dig själv, engagera dig och läs på! Lycka till med GA!

Previous Story

Solig september både ute och inne

Next Story

Nioosha Shams lotsar elever till att känna stolthet över att vara flerspråkiga

Latest from Allmänt

STUDENT 2024

Stort grattis önskar vi alla våra fina studenter! Ni kommer flyga perfekt!