Sjukt taggad för vistelsen i Madrid, även om en viss hemlängtan finns

////

Nu har det gått några veckor sedan våra elever på Sannarp Europa gav sig ut på sitt äventyr i någon av Europas största städer – London, Paris och Madrid. Här har jag fått en hälsning av Ellen i SA22D som tillbringar höstterminen i Madrid.

”I Madrid så är det sjukt varmt just nu, vilket är något jag har saknat med tanke på att det har varit så regnigt i Sverige. Det är väldigt skönt med lite sol.

Madrid är en väldigt fin stad och vi har varit på rundvandring med hela klassen och kollat runt på kungahuset, riksdagen, en jättefin och stor kyrka. Vi fick lära oss mycket om hur Madrid blev huvudstaden och att den växte väldigt snabbt efter man valde platsen.

Madrid är full av trafik och människorna kör lite som de vill. Alla är supertrevliga och även om man inte är så bra på språket så försöker de förstå. Det är inget större problem, utan de förstår att man själv inte förstår vad de säger.

Värdfamiljen

När jag gick av flyget, och insåg att jag är i Madrid, började mina nerver komma fram. Det var så pirrigt, spännande, läskigt att få träffa värdfamiljen. Jag var så nervös över vad min värdfamilj skulle tycka om mig och jag tänkte att kommer jag att trivas, så kommer min värdfamilj tycka om mig. Det var många tanker i huvudet om hur detta skulle gå.

Jag hade turen att det var en annan elev som också skulle bo i min värdfamilj. Hon kan mycket mer spanska än jag.

Jag var nervös över att jag och min värdmamma inte skulle förstå varandra, men min värdmamma är supertrevlig, supermysig och har överseende med mig. Vi använder oss av translate om det är något vi inte förstår.

Jag trivs superbra med min värdmamma! Hon är världens gulligaste och ger oss supergod mat. Först får vi själva maten med grönsaker hon har hackat. Vi får också en bricka med massa goda frukter och sedan en liten fika efter vi har ätit upp. Frukosten är också supergod. Det blir alltid chokladflingor med mjölk och min värdmamma har massa olika yoghurt som vi får ta när vi vill.

Jag trivs superbra i mitt rum. Det är ganska litet, men jag har massa utrymme för kläder och annat. Tyvärr är sängen liten och hård, men jag vänjer mig så småningom. Jag har ett skrivbord där jag kan plugga och sminka mig.

Min värdmamma är inte så krävande, utan låter mig och den andra tjejen få vara som vi vill. Vi behöver inte hjälpa till med att diska, handla eller så, utan hon vill att vi ska fokusera på pluggandet och att utveckla vår spanska.

Från mig till skolan är det lätt att ta sig med bussen. Även metron är väldigt smidig att använda sig av och du lär dig ganska snabbt om hur du kommer runt i Madrid.

Skolan

Skolan är liten med många små barn som springer runt från morgon tills man slutar. Matsalen är också väldigt liten. Alla får inte plats, utan vi delar upp oss och ibland sitter vi i klassrummen och äter där. Maten är än så länge bra. Vi får alltid bröd och yoghurt, och ibland kan det bli glass.

Alla elever och lärare är supertrevliga och härliga. Vi har precis satt igång med alla kurser och fixat så att alla är redo.

Sannarpsgruppen

Vi från Sannarp hänger väldigt mycket ihop. Vi har inte hunnit göra så mycket i Madrid än. Men nästa helg ska hela Sannarpsgänget åka in till Madrid och shoppa, äta på restaurang och hitta fina uteserveringar. På söndag ska vi gå på vår första marknad och shoppa loss.

Hemlängtan

Trots att det är bra är hemlängtan stor. Jag saknar min mjuka säng och allt i vardagen. Här lever vi i en helt annan kultur med senare mattider, annorlunda mat, gator, människor… Det är mycket nya saker på en och samma gång och du är nästan helt ensam i en helt främmande stad. Jag tror att jag kommer känna hemlängtan då och då under dessa månader och jag kommer sakna mina föräldrar.

Många av oss ringer våra föräldrar på Facetime innan vi går och lägger oss, för att berätta om vår dag. Det är väldigt skönt att få se och höra sina föräldrar även om man är långt ifrån varandra.

Jag vill avsluta med att säga att jag trivs här med min värdmamma. Jag kunde verkligen inte önskat mig en bättre värdmamma. Hon är den bästa. Jag saknar hemma, men också är jag så sjukt taggad på denna fantastiska upplevelse och utvecklingen jag får ta del av. Detta är bara en gång i livet och man måste våga utmana sig själv till att göra saker man egentligen inte vågar, och jag är glad att jag vågade göra den här resan.

På vandring i Alcobendas med klassen.
I Chueca för att äta på restaurang och kolla in området.
Previous Story

Pris till Ida och Tilda på årets UF-kickoff

Next Story

Samhällsvetenskapsprogrammet med idrottsutbildning. Kanske något för dig?

Latest from Allmänt

Nanaseleverna i Stockholm

I förra veckan tog treorna på naturvetenskapsprogrammets samhällsinriktning, NANAS, tåget till Stockholm tillsammans med lärarna Måns