Från NA till geografistudier i Tyskland

//

Här kommer en hälsning från Svenja som gick naturvetenskapsprogrammet med samhällsvetenskaplig inriktning, tillsammans med Europaprofil på Sannarpsgymnasiet. Hon tog studenten 2020.

På torsdag, den 1 februari, kan du som ska välja gymnasieprogram besöka naturvetenskapsprogrammet. Anmäl dig här.

Hej!
Ända sedan högstadiet har jag varit intresserad av klimatkrisen och hur vi kan bidra till att begränsa den mänskliga påverkan. Genom det naturvetenskapliga programmet med samhällsinriktning på Sannarp kunde jag förena mina tvärvetenskapliga intressen och få många nya inblickar. Jag gick också Europaprofilen Sannarp Europa och fick därmed möjligheten att leva i Madrid under fyra månader och uppleva en ny kultur.

Under min tid på Sannarp hade jag tre fina år med intressanta kurser, kompetenta lärare och en bra klass. Framförallt kurserna i geografi och hållbart samhällsbyggande under sista året bidrog till mina vidare studier, då jag lärde mig mycket kring sambanden mellan klimatkrisen och mänskligt beteende.

Efter studenten valde jag därför att plugga kandidatprogrammet i geografi i Bremen i Tyskland. Jag trivs väldigt bra och är nöjd med mitt studieval, framförallt då programmet består av både naturvetenskapliga och samhällsvetenskapliga kurser. Geografi är ett väldigt brett ämne och man lär sig mycket om hur världen fungerar och hur vår planet har formats. Som fördjupning har jag valt klimatgeografi, där jag lärt mig mycket om följderna av klimatkrisen och hur vi kan bidra till att lösa den.

Då nästan alla kurser på universitetet är på tyska, var det även bra att jag fick möjligheten till extra och mer avancerade tyskakurser under gymnasietiden. Bredvid mina studier arbetar jag sedan ett år tillbaka med hållbar trafikplanering. Just nu håller vi på med en studie kring hur man skulle kunna minska utsläppen i transportsektorn genom att bygga ut järnvägsnätet i norra Tyskland. Vi har undersökt många före detta tågsträckor och möjligheten att återaktivera dessa. Det är väldigt spännande och jag har fått många intressanta inblickar. Även efter mina studier skulle jag vilja arbeta inom klimatsektorn och i bästa fall kunna bidra till att hitta hållbara lösningar.

Previous Story

Elsa och Noomi - eftertraktade på arbetsmarknaden

Next Story

Hilda och Medina tar skolans teori till verklighet

Latest from Allmänt

STUDENT 2024

Stort grattis önskar vi alla våra fina studenter! Ni kommer flyga perfekt!