Engagerade elever gör FN-rollspelet till succé

//

Med imponerande säkerhet tar eleverna plats i talarstolen i rollerna av FN-delegater från olika länder. De är väl förberedda och visar prov på förståelse för såväl landet de representerar som världen i stort. FN-rollspel betyder allvar, spex och nervositet i förening med massor av kunskap. I förra veckan avslutades årets FN-rollspel och alla är överens: Detta är ett roligt sätt att lära sig på.

I tre dagar har eleverna på samhällsvetenskapsprogrammets samhällsinriktning debatterat, argumenterat, skrivit resolutioner, utfört lobbying, voterat och bildat talarkedjor. Några är modiga, spelar ut i sina roller av FN-delegater, tar plats i debatter och svarar säkert på oförberedda frågor. Andra är mer försiktiga. Ofta är det treorna som visar vägen, både i åsiktsyttringar och spex. De gör nu sitt tredje FN-rollspel.

– Jag tror att alla vi i trean kommer satsa rejält mycket, säger Ella i SA21E inför spelen. Hon spelar FN-delegat från Tyskland detta år.

För vem som helst är det nervöst att gå upp i talarstolen, våga ge sig in i talarkedjor eller delta i den öppna debatten. Men det är ett ypperligt sätt att lära sig att prata inför andra, och det finns möjlighet att mjukstarta.

– Nu i trean känner jag mig mer bekväm, säger Jonna i SA21E och spelar FN-delegat från Sydafrika.

– Det är inte lika nervöst som det var när man gick i ettan, säger Sandra från samma klass och som representerar Italien.

Max och Tarik går i tvåan. De representerar Nederländerna respektive Kina. Båda tycker att FN-rollspelet är roligt, men nervöst. På spelens andra dag har de ännu inte talat inför den stora gruppen, bara i mindre konstellationer. Men denna dag funderar Max på att ta mod till sig och delta i den öppna debatten.

– Det är en skön känsla efteråt när man har vågat, säger Max.

Spex och upptåg

Alla FN-delegater är väl inlästa på sitt lands åsikter, värderingar och ståndpunkter, och de imponerar i debatter och argumentationer. Man imponeras även av kreativiteten i deltagarnas upptåg, spex och klädsel.

Under invigningen fick vi ta del av roliga och fantasifulla sätt att presentera sitt land. Rysslands representanter håller vodkaflaskan i högsta hugg och har pälsmössorna på huvudet. När landet presenterar sig på ”ryska” möts de av både applåder och buarop, från allierade och fienden. Spanien presenterar sig med dans, Italien bjuder generalsekreteraren på pizza och vin och flera länder har gjort film för att introducera sitt land. Några som utmärker sig i sitt filmskapande är USA och England, som sedan intar vår stora aula Galaxen med en självklarhet som bara stormakter kan ha.

Under spelen bjuder Ellas Tyskland upp till sång tillsammans med sina vänner från USA. Med egenskriven text till ABBA:s Mamma Mia tar de scenen och publiken med storm. Annat spex vi får se är när Turkiets representanter kommer in som dragqueens, masserar Nordkoreas representant och sedemera blev utkastade av vakter.

Kampen om talarstolen

Även om spex och upptåg är roligt är det i allvaret eleverna imponerar mest. De arbetar med tre övergripande frågor – fred och säkerhet, mänskliga rättigheter och miljö och hälsa. Därifrån finns olika underfrågor att arbeta med.

– De frågor jag arbetar med är flyktingströmmar och produktion och konsumtion, säger Sandra om sina ämnen.

– Jag driver frågor om jämställdhet mellan könen, berättar Jonna.

Bakom varje debattinlägg och tal ligger mycket arbete och eleverna har förberett sig under sex veckor före spelen börjar. Och det man förberett kanske inte ens blir sagt när det är många som önskar inta talarstolen, och kanske passar inte det man har planerat att säga i sammanhanget.

– Det kan hända att de pratar om något helt annat i talarkedjorna än det jag har förberett inom fred och säkerhet, säger Max.

Om de olika frågorna som behandlas skriver man så kallade resolutioner.

– En resolution är när man beskriver hur ens land ser på en viss fråga och vad de ska göra för att komma till rätta med det, förklarar Ella i SA22D.

Ella representerar Storbritannien och har skrivit en resolution om antisemitism och islamofobi som hon hoppas ska gå igenom. Då får hon hålla tal i den stora församlingen där det också blir talarkedjor för och emot förslaget.

– När man har presenterat resolutionen i utskottet samlar man så många underskrifter från andra länder som möjligt för att den ska gå vidare, säger Ella.

Om den går vidare kommer den sedan röstas om i FN:s stora generalförsamling.

Värdefull kunskap och djup förståelse

FN-delegaterna måste ha så mycket kunskap om sitt land att de kan svara på spontana frågor från andra delegater.

– En av alla saker jag har lärt mig av att delta i FN-rollspel är att hantera frågor jag inte är förberedd på, säger Tilda.

Tilda är en av de elever som tagit studenten för ett tag sedan och nu återvänder till skolan för att hjälpa till under FN-rollspelet. Återvändarna tar sig an rollerna av generalsekreterare och ordförande. De styr alltså upp, håller ordning i salen och fördelar ordet.

Under spelens sista dag är det Öyku, Tilda och Andréa som sitter på scenen och har rollerna av generalsekreterare och ordförande.

– FN-rollspelet ger deltagarna en inblick i hur det fungerar i FN, hur tvister löses och hur förhandlingar går till, säger Öyku.

Andrea pluggar till jurist.

– Att ha deltagit i FN-rollspelet har gett mig förmågan att prata inför människor. Det har varit väldigt hjälpsamt att kunna argumentera, säger Andréa.

Det är såklart inte bara eleverna som har förberett sig inför FN-rollspelens intensiva dagar, utan även de lärare som organiserar arrangemanget, Måns Hultgren, Petra Stendahl och Annette Hultgren.

– Det bästa med FN-rollspelet är att eleverna lär sig väldigt mycket om internationella frågor på ett sätt som inte är teoretiskt. Det är roligaste är att se elevernas engagemang och de lägger ner mycket tid på sina förberedelser, säger Måns.

Ja, FN-rollspelet är intensiva dagar för både elever och lärare. Men det är värt det.

– Det är ett privilegium att få följa elevernas utveckling i FN-rollspelet under tre år, säger Måns.

Previous Story

Att leva ett helt annat liv för en termin - Nova, Ida och Olivia berättar om Madrid

Next Story

Uppladdning på Teneriffa för simmaren Linus Hedström

Latest from Allmänt

Fotbollströjefredag!

Idag har vi fotbollströjor på oss! I en manifestation i kampen mot barncancer klär sig supportrar