Uppladdning på Teneriffa för simmaren Linus Hedström

//

Landslagssimmaren Linus Hedström i EK23A har tillbringat åtta dagar på Teneriffa tillsammans med Sverigeeliten i simning. Landslagslägret samlade de bästa simmarna i Sverige på både junior- och seniorsidan, och Linus var uttagen som en av drygt tjugo juniorsimmare.
– Det blev en bra start på säsongen, säger Linus.

Linus har deltagit i både Ungdoms-OS och Nordiska Mästerskapen för ungdomar, och självklart var han uttagen när förbundet kallade Sveriges bästa simmare till läger. Hans specialgren i simningen är bröstsim.

– På Teneriffa simmade vi mycket långdistans, för att bygga upp kondition inför säsongen, säger Linus.

På lägret fanns också en så kallad Flume, en sorts jetstream där man filmas från sidan och kan analysera tekniken.

– Det finns inte många sådana i världen. Analyserna gav mig värdefull feedback för förbättring, bland annat av mina armtag, säger Linus.

Nu tränar Linus på sina utvecklingsområden för att bli ännu snabbare i sin simning. De närmaste veckorna ligger fokus på tävlingar i Linköping respektive Stockholm där han hoppas klara kvaltiden till EM för juniorer i sommar.

– Vi är flera som är bra på just bröstsim, så det är hård konkurrens. Men jag hoppas på att jag blir uttagen, säger Linus om det kommande mästerskapet.

På Sannarpsgymnasiet går Linus går Nationell Idrottsutbildning, NIU, i simning tillsammans med ekonomiprogrammet. Mångmeriterade Linus hade flera valmöjligheter när han valde gymnasieskola, men valde närheten och att kunna bo hemma framför att gå Riksidrottsgymnasiet.

– Jag får ut allt jag behöver av träningen här i Halmstad, och den är minst lika bra som någon annanstans, säger Linus om träningen han får i skolan och tillsammans med SK Laxen.

Trots att Linus ännu bara går i ettan på gymnasiet kan han stoltsera med guld på 200 meter bröstsim och silver på 100 meter bröstsim från Nordiska Mästerskapen. Men Linus behärskar även de andra simsätten på en hög nivå.

– Det gör att jag kan simma i flera olika grenar, säger Linus som har ett tjugotal SM-medaljer i blandade grenar, som medley, lagkapper, frisim och förstås på specialdistansen bröstsim.

Linus har simmat i hela sitt liv, men att specialgrenen skulle bli just bröstsim var långt ifrån självklart.

– När jag var yngre var jag inte alls bra på bröstsim, säger Linus och berättar att han ofta blev diskad när bentagen råkade bli otillåtna kickar.

Självklart var förra sommarens Ungdoms-OS en upplevelse, men ”riktiga” OS hade förstås varit ännu bättre.

– Det är en lång dröm att få representera Sverige under ett OS, säger Linus som självklart också drömmer om medalj.

Vi önskar Linus stort lycka till! Först med första målet – att nå kvalgränsen till EM i sommar. Så tar vi resten sedan.

Previous Story

Engagerade elever gör FN-rollspelet till succé

Next Story

Vill du driva UF? Här ger årets företagare sina bästa tips

Latest from Allmänt

Fotbollströjefredag!

Idag har vi fotbollströjor på oss! I en manifestation i kampen mot barncancer klär sig supportrar