Sjukdomar och hur du kan skydda dig mot dem

/

Smittor och sjukdomar är ett ämne som engagerar. Som ett återkommande arrangemang kommer infektionsläkaren och biträdande smittskyddsläkaren Maria Löfgren till våra årkurs 3-elever på naturvetenskapsprogrammet för att berätta om olika sjukdomar, dess förekomst och hur de sprids.

Virus eller bakterier? Vanligt eller ovanlig? Luftburen smitta eller blodburen? Gonorré och klamydia? Covid och HIV? Maria berättar om både ovanliga och vanliga sjukdomar i Halland och världen.

Bland annat slår Maria ett slag för Sveriges barnvaccinationsprogram. Mässling är bara en av sjukdomarna som går att vaccinera mot, och som kan ge allvarliga konsekvenser ifall man insjuknar.

– Mässling är ett typiskt exempel på sjukdom som kan vara dödligt för den som blir sjuk. Den är inte så vanlig nu, men om man låter bli att vaccinera kommer sjukdomen poppa upp igen, säger Maria.

Mässling smittar genom luften och är en av världens mest smittsamma sjukdomar.

Hepatit B är en blodburen smitta som till exempel kan smittas via sexuella kontakter. Den kan ge allvarliga leverskador. Därför är den en smittspårningsskyldig sjukdom. Det innebär att om du får den måste du uppge hur du tror att du blivit smittat och ifall du kan ha smittat någon annan.

Klamydia är en annan sjukdom som är smittspårningsskyldig.

– Klamydia är den vanligaste sexuellt överförbara sjukdomen. I Halland får ungefär 1000 personer klamydia varje år, berättar Maria.

Klamydia är en lurig bakteriesjukdom. Den ger inte alltid symptom, men om man går med den för länge finns risken att den leder till infertilitet.

– Man kan testa sig gratis på Ungdomsmottagningen eller på 1177.se. Gör det!, om du misstänker att du kan ha blivit smittad, uppmanar Maria.

– Och ifall smittspårningen kontaktar dig, testa dig direkt. Det blir bara jobbigt ifall de skulle börja ringa efter dig, säger Maria.

På 80-talet upptäcktes sjukdomen AIDS som orsakas av HIV.

– Sjukdomen satte stor skräck i världen, innan man förstod vad det var och hur den kunde behandlas. Idag kan den behandlas med framgång, men det finns inget botemedel, säger Maria.

Det finns dock ett enkelt sätt att skydda sig mot sexuellt överförbara sjukdomar och det är att använda kondom. Maria avslutar med att dela ut kondomer till åhörarna.

– Alla måste ta minst tre kondomer, oavsett om ni vill eller inte, säger Maria.

Tack för att du kom!

Previous Story

Vill du driva UF? Här ger årets företagare sina bästa tips

Next Story

Opponenter och respondenter tar plats för att redovisa gymnasiearbetet

Latest from Allmänt