Vi pratar om det

Samtycke, sexuella trakasserier, hur hitta man kärleken? Många undrar. Därför ägnade vi gårdagen åt temat sex och samlevnad för elever som läser naturkunskap.

Dagen inleddes med sång och musik på temat från våra eminenta elever på NA-estet. Sedan fick de deltagande eleverna möta personer som hade olika infallsvinklar på temat.

Johan från organisationen Män för jämställdhet pratade med eleverna om manliga normer och hur de byggs upp. Bland annat diskuterade de om varför en del kan tycka att det är okej om en kille har många relationer men inte en tjej.

Sara representerade organisationen Realstars. Hon tog upp ämnen som porrindustrin, sexköp och trafficking. Eleverna fick en insikt i hur internet fullkomligt har exploderat i annonser om eskortservice. Hennes organisation står för Fair sex och arbetar med att scanna av sociala medier och tipsar polisen om de ser sexövergrepp, trakasserier eller annat som är otillåtet.

Våra skolsköterskor – Åsa och Marita – pratade om allt möjligt under temat Bland snoppar och snippor. Bland annat tog de upp olika hinder för att uppnå sexuell njutning, som till exempel omskärelse, samt anatomi. De berörde även vikten av både samtycke och preventivmedel. De visade olika sorters preventivmedel och förklarade hur viktigt det är för att skydda sig mot sexuellt överförbara sjukdomar.

Marita upplevde att eleverna tyckte ämnet var viktigt. Många dröjde sig kvar och ville veta mer. Men det var kanske lite svårt att diskutera öppet i storgrupp.

Annat på programmet var Att hitta kärleken, diskussioner om Var går gränsen?, Sex och romantik i musikens värld och Sex, att vara eller inte vara. Även RFSU var representerat under dagen.

sex8

 

sex1 sex2 sex3 sex4 sex5 sex6 sex7

Previous Story

Sannarps skolledare mot framtiden

Default thumbnail
Next Story

Sannarpselever debatterar

Latest from Allmänt