Tilde Freiholtz, som tränare i Halmstads Konståkningsklubb.

Show, plugg och tränarkarriär – livet efter gymnasiet för Tilde

/

Tilde Freiholtz har både hunnit med jobb, äventyr och plugg sedan hon tog studenten från barn- och fritidsprogrammet 2017. Till sitt gymnasieprogram hade Tilde idrottsutbildningen Crosstraining kopplad, något hon tyckte hjälpte henne mycket i satsningen mot eliten i konståkning. 

Idrottsprofilen Crosstraining samlar alla olika idrotter, både individuella- och lagidrotter. Träningen är anpassad efter varje individ och inriktad mot just den elevens idrott.

– Utan Crosstrainingen hade jag verkligen inte haft samma form, säger Tilde.

Under gymnasietiden var Tilde en av de bästa juniorerna i Sverige i konståkning. Hon gillar att träningen hon fick inom Crosstrainingen hjälpte henne framåt mot målen hon hade i elitserien.

– I Crosstrainingen fick jag träna spänst, kondition, koordination, styrka och andra viktiga delar som gjorde min konståkning bättre. Det var väldigt seriöst och tränaren lyssnade mycket på mina behov, säger Tilde.

Tilde fick också inspiration av att träna med andra, som höll på med helt andra sporter.

– När de berättade om sina resultat ville jag också få resultat. Vi peppade varandra, säger Tilde.

I hennes grupp fanns elever som höll på med dragkamp, spelade badminton, utövade crossfit, ridning, tyngdlyftning…ja, en stor blandning av sporter, med vissa elever som elitsatsade och andra som mest gillade att idrotta, utan att tävla.

I kombination med att Tilde nu pluggar till förskolelärare jobbar hon också som tränare i Halmstads Konståkningsklubb. Hon märker att hon har hjälp av sin gymnasieutbildning både inom sina högskolestudier och i sitt arbete som tränare.

– På högskolan känner jag igen jättemycket av det jag fick lära mig på barn- och fritidsprogrammet. Jag har verkligen ett försprång mot de som har gått andra gymnasieprogram, berättar Tilde.

Även i tränarkarriären har hon hjälp av det hon har fått lära sig under sina gymnasieår på Sannarpsgymnasiet.

– Av min tränare på Crosstrainingen har jag lärt mig betydelsen av att se varje elev, hur man bemöter dem och lyssnar, säger Tilde.

Direkt efter studenten jobbade Tilde på en lunchrestaurang innan hon fick drömjobbet som professionell konståkare på ett kryssningsfartyg i Karibien.

– Det var verkligen en upplevelse för livet, säger Tilde.

Men nu är alltså Tilde hemma igen, pluggar till sitt drömyrke förskolelärare och tränar ungdomar i konståkning.

– Jag har alltid gillat barn, och alltid velat bli förskolelärare.

Lycka till, Tilde!

Tilde Freiholtz, som tränare i Halmstads Konståkningsklubb.
Tilde Freiholtz, som tränare i Halmstads Konståkningsklubb.
Tilde som showartist på lyxkryssare i Karibien.
Tilde som showartist på lyxkryssare i Karibien.

 

Previous Story

Valmöjligheten är ett viktigt argument för att gå barn- och fritidsprogrammet

Next Story

Tur att vi har LIU-fotboll!

Latest from Allmänt