FN-rollspelet ger kunskap på många plan

/

Talarkedjor, resolutioner, voteringar, avtal, suveränitet och argumentationer är några av de begrepp eleverna i SA20A-D svänger sig med nu när FN-rollspelet är i full gång. Deltagarna går all-in och blir sina länders ”högt ärade delegater”. Det är allvar men ändå på lek – det perfekta sättet att ta till sig kunskap. 

Sannarpsgymnasiet är sedan många år en FN-certifierad skola. Våra FN-rollspel är välkända och väletablerade. Att vara en FN-skola innebär ett ständigt arbete med frågor som rör mänskliga rättigheter, något som deltagarna i årets rollspelet tar fasta på.  Många av frågorna rör rätten till att leva sitt liv som man själv önskar, att förhindra diskriminering och värna yttrandefriheten. En annan fråga som toppar dagordningen är miljöfrågan, och mer specifikt hur vi kan minska den globala uppvärmningen. Med dessa frågor har eleverna arbetat i tre olika utskott – fred och säkerhetmänskliga rättigheter samt miljö och hälsa

Ländernas ”högt ärade delegater” diskuterar och argumenterar för sina länders ståndpunkter. Ibland får de medhåll av andra länders delegater, ibland mothugg. 

Till exempel tycker inte Polen att EU tar hänsyn till landets katolska tro vad gäller synen på hur en familj kan se ut, och Polen önskar HBTQ-fria zoner. En åsikt som får motargument av till exempel Kanada. Även delegaten från Kroatien ifrågasätter Polen och undrar: ”Hur kan ni vara emot HBTQ när det kränker våra mänskliga rättigheter?”. Och Polens delegat svarar: ”För att det kränker vår katolska tro.” Saudiarabien, däremot, ger Polen sitt fulla stöd.

Kläder, språk, hövlighet och kunskap ger FN-rollspelet sin glans. Om någon var nervös över att kliva upp i talarstolen märktes det inte alls. För någon var nervositeten över att klara trappan upp till talarstolen i högklackat större än nervositeten för talet. Alla klarade trappan, och alla var väl förberedda och kunniga. Bra jobbat!

FN-rollspelet är ett samarbete mellan ämnena samhällskunskap och svenska.  

fn-dec4 fn-dec5

fn-dec1 fn-dec2 fn-dec3

Previous Story

Det är Lucia - trots allt

Next Story

Rekordmånga nior vill gå NIU-fotboll

Latest from Allmänt

STUDENT 2024

Stort grattis önskar vi alla våra fina studenter! Ni kommer flyga perfekt!