Fotbollsspelare med sikte på målet

///

Sannarpseleverna Albin B, Leo, David och Lorent spelar fotboll i HBK:s U19-lag. De drömmer stort och jobbar hårt. Med passion, rätt inställning och tålamod tar de sikte mot en proffskarriär. 

Att kombinera det roligaste man vet med att gå i skolan avgjorde när Albin B, Leo, David och Lorent valde att gå Sannarp och Nationell Idrottsutbildning, NIU, i fotboll. Lägger man till framtidsdrömmarna om att spela i någon av Europas största fotbollsligor blev skolvalet självklart.

HBK-spelarna går andra året på samhällsvetenskaps- (Albin, SA20B) och ekonomiprogrammet (Leo, David, Lorent EK20B). Med drömmar om att bli proffs och värvade till storlag som Real Madrid, Manchester United och Barcelona lägger de ner all sin tid på fotbollen.

– Målet är att kunna försörja sig på fotbollen, säger Albin.

Hittills har det gått bra och alla har varit uttagna till olika läger på regional- och/eller landslagsnivå. David och Albin har också hunnit med att spela några landskamper, bland annat på Cypern. Men de inser att utveckling kan ta tid.

– Första steget är att ta sig upp i A-laget, säger Leo.

Därefter vill de spela i allsvenskan eller eventuellt i superettan, innan de tar steget ut i världen. Det viktigaste är att de är i ett lag där de gillar spelstilen och att laget har en tydlig plan för hur de kan utvecklas.

– Det kan ta sin tid. Det är inte sent när man är 23, säger Albin.

– Vissa slår igenom när de är 30, fyller David i.

Med denna tydliga målbild inom fotbollen kan förstås andra områden bli lidande.

– Om man ska vara med kompisar, eller så, så planerar jag alltid det utifrån fotbollen. Fotbollen kommer först, säger Albin.

Självklart kan det ibland ta emot att gå till en träning. Speciellt om det regnar och blåser. Men passionen för sporten är starkare, och det känns aldrig bra ifall man är tvungen att missa en träning.

Skolarbete är också något som kan prioriteras ner ifall det är en period med mycket träning och match. När man är en spelare på hög nivå i U19-laget händer det att man behövs även i andra lag, som till exempel U21. Oavsett om det är träning eller match med egna eller annat lag får man ledigt från skolan för sådana tillfällen om man går NIU. Men studierna måste förstås ändå alltid skötas.

– Jag kan missa jättemycket skola, men jag prioriterar fotbollen, säger David.

– Jag prioriterar också fotbollen om de skulle ringa. Skolarbetet kan jag göra senare på kvällen, säger Lorent.

Bland lärarna funkar det för det mesta bra, även om de måste gå ifrån med kort varsel. Några lärare är extra bra på att lägga ut uppgifter, informera om vad som ska göras och vara tydliga, men ibland kan det bli lite missar i kommunikationen.

– Det måste vara vårt ansvar att sköta skolarbetet. Så länge vi är godkända är det upp till oss, tycker David.

Om man kommer efter i skolan finns studieverkstan, som har öppet flera tider i veckan.

– Hjälpen finns på skolan, om man skulle vilja och behöva, säger Albin och påpekar att HBK är noga med att alla spelare också måste sköta skolan.

Även fotbollsträningen i skolan funkar. Instruktörerna på skolan har koll på vad som händer på spelarnas eftermiddagsträningar med HBK och anpassar träningen i skolan efter det. För spelarna är det också möjligt att missa någon träning på skolan för att få mer tid till skolarbetet.

– Har man jättejättemycket plugg så vet vi att vi kan få missa någon träning på skolan. Men det är ingen som gör, säger Lorent.


På Sannarpsgymnasiet finns idrottsutbildningar för alla, och alla idrotter, både på nationell och på lokal nivå. För att blir uttagen till NIU-fotboll behöver man absolut inte spela i HBK, utan vi samarbetar med alla föreningar. Här kan du läsa mer om idrottsutbildningarna

Albin-Leo-Lorent-David

Previous Story

Styrketräning ger resultat

Next Story

Försiktiga förhoppningar inför studenten

Latest from Allmänt