Mira vågade åka till Madrid – och vann ett nytt självförtroende

//

En termin i Madrid och Mira känner hur hon har förändrats. Hon går samhällsvetenskapsprogrammet med profilen Sannarp Europa och har tillbringat hösten i den spanska huvudstaden. ”Efter resan är jag gladare. Mer fri. Inget har stoppat mig och jag har klarat av det!”, säger Mira. 

Med profilen Sannarp Europa tillbringar eleverna en termin på svensk skola i Madrid, London eller Paris. De bor i värdfamilj och får med sig upplevelser från storstäderna som de aldrig kommer att glömma.

Livet i Madrid är förstås helt annorlunda än livet i Halmstad. Mira har velat se och uppleva allt! Stundtals har det nästan känts stressigt att hinna ta del av allt en storstad utan begränsningar kan erbjuda.

– Nu har jag landat, säger Mira och skrattar.

Hemma i Sverige igen har allt återgått till som det var innan. Men även om allt är som vanligt känner Mira hur resan har utvecklat henne som person. Hon är glad och stolt över att hon tog chansen.

– Jag har fått mer självförtroende. Jag vet att jag klarar av saker. Alla upplevelser gör att man växer som människa även om man inte vet om det.

Mira beskriver den spanska kulturen, om hur öppna människor är och hur väl mottagen hon kände sig. Det bästa var alla nya kompisar och människor hon har träffat. Det finns många som kommer själva och inte känner någon. Mira upplever att alla på skolan blir som en stor familj.

– Första tiden är som en smekmånad, när allt är perfekt. Sedan kan man få en dipp, men då finns alltid någon som stöttar en och vi hittar på något roligt, berättar Mira.

Miras värdfamilj bestod av en mamma och hennes 25-årige son. Skolan har bestämmelser om hur länge eleverna får vara ute på kvällarna. 23.00 gäller på vardagar och på helgen sträcker sig tiden till 02.00. Miras värdmamma var alltid orolig om Mira var ute sent på kvällen.

– Det kändes skönt att hon brydde sig. Vi hade alltid kontakt när jag var på väg hem och hon var noga med att jag inte skulle gå själv, säger Mira.

Tiden i utlandet gick jättefort, tycker Mira, och till de som går i nian och tvekar om de ska åka säger hon att man ska VÅGA.

– Det är samma för alla som är där, man är inte ensam om att komma dit ensam, säger Mira och beskriver sammanhållningen mellan alla på skolan.

Självklart har Mira också lärt sig språket mycket bättre. På lektionerna i spanska märker hon nu förbättringen, framförallt på hörförståelse. I Madrid kunde hon dock ibland känna sig ganska liten. Speciellt när hon var med handbollslaget som hon spelade i, där alla andra var spanjorer.

– De kunde prata jättefort! Då vågade jag inte alltid säga så mycket… Men man ska utsätta sig för saker. Jag gillade utmaningen!, säger Mira.

Mira-red

 

MicrosoftTeams-image (31) MicrosoftTeams-image (30)

Previous Story

Försiktiga förhoppningar inför studenten

Next Story

Gränslös kärlek

Latest from Allmänt