Albin Persson tackar Sannarps lärare för kunskaperna

/

Albin Persson har tagit steget från att känna pirret i magen att presentera inför klassen, till att hålla tal inför Sveriges överbefälhavare, försvarsministern och 100 andra gäster. Nu hyllar han sina lärare på Sannarp och beskriver tacksamheten över hur gymnasietiden har förberett honom för ”verkligheten”. 

Efter tre år på gymnasiet flyger våra elever vidare. En som har flugit både fort och högt är Albin Persson. Albin tog studenten från naturvetenskapsprogrammet för ett år sedan. Sedan dess har han gjort lumpen i Villingberg.

När det var dags för värnpliktskongress blev Albin framröstad av sitt förband att vara ombud. Tillsammans med andra ombud representerade de cirka 6000 värnpliktiga. Frågorna som behandlades på kongressen handlade om att förbättra för de värnpliktiga och se över deras rättigheter. Flera personer med stort inflytande över Sverige, bland andra försvarsministern och överbefälhavaren, var närvarande när Albin fick chansen att tala inför kongressen. Albin fick också möjligheten att ställa frågor till Sveriges försvarsminister.

För att klara av detta tackar Albin sina lärare Ulf Wallerman, samhällskunskap, och Sabine Alexandersson, svenska, på Sannarp.

– Ulfs ypperliga kunskaper inom samhällskunskap har bäddat för mig att förstå den komplexa helheten i samhällssystemet, vilket gjorde att jag kunde ställa proffsiga och relevanta frågor, säger Albin.

En av frågorna försvarsministern fick stå till svars för var hans svängning i frågan om ett svenskt medlemskap i NATO, och ifall han skulle avgå om Sverige blev NATO-medlem. Svaret var att han inte kommer avgå så länge han har förtroende.

Men inte bara kunskaper i samhällskunskap är viktiga i livet utanför skolan. Albin inser också vikten av den kunskap han fick inom ämnet svenska.

– Med Sabines hjälp utvecklades jag verkligen inom talteknik, från att vara lite småpirrigt att hålla tal inför klassen, till att hålla talet på kongressen.

Ulf och Sabine minns förstås sin elev.

– Albin var väldigt ambitiös och intresserad. I hans klass sporrade de verkligen varandra. Som lärare var det jättekul och man fick verkligen ligga i för att mätta deras kunskapshunger, säger Ulf.

– Det var en fröjd att följa Albins utveckling som talare under åren på Sannarp. Att han nu har talat inför storpublik gläder mig enormt, säger Sabine.

Överhuvudtaget hyllar Albin utbildningsnivån på Sannarp.

– I stunden kan det vara svårt att ta in all kunskap och förstå syftet med varför man ska lära sig vissa saker. Men nu, ett år efter studenten, kan jag inte vara mer tacksam för hur förberedd jag är för ”verkligheten”.

Nästa steg för Albin är att studera till samhällsplanerare vid Linköpings Universitet. Där börjar han i höst. Men kanske, kanske kan han ändå se sig vid försvarsmakten till slut?

– Man ska aldrig stänga dörren helt, säger Albin.

Lycka till i fortsättningen, Albin!

Albin Persson och öb2Albin Person-försvarsministern

Previous Story

Inspirerande möten i Stockholm för NANAS-elever

Next Story

IDAHOT - för rätten att älska vem man vill

Latest from Allmänt

Fotbollströjefredag!

Idag har vi fotbollströjor på oss! I en manifestation i kampen mot barncancer klär sig supportrar