Från Sannarp till pudlar och designerkläder i Paris

///

Förväntan, nervositet och massor av frågor. Idag fick de elever som ska resa till Paris för en termins studier svar på alla sina funderingar och också användbara tips av vår Parisexpert Mimmi Augustin. För visst känns det tryggt att veta vilken buss man ska ta första dagen till skolan!  

På lördag lyfter flyget till London, Madrid och Paris för de elever i årskurs 2 som går profilen Sannarp Europa. Från rutinerade lärare, som kan städernas ”själ”, får de information, tips och kanske också några förhållningsregler.

Mimmi Augustin är franskläraren som kan prata om Paris i timtal. Hon vet allt. Med tips på loppmarknader, shopping, muséer, kvarter att besöka och kvarter att undvika, guidar hon eleverna på kartan. De får också se var deras värdfamilj bor och får reda på det bästa sättet för just dem att ta sig till skolan.

– Efter ni hoppat av metron har ni ungefär fyra minuter att gå den här vägen, säger Mimmi och visar på kartan.

– Ni kommer inte att missa var skolan är! Massor av elever kommer att stå utanför. Och var i tid!

Mimmi beskriver vikten av att hålla tiden i skolan och också om klädkoden.

– Kom inte till skolan i linne, för då åker ni hem igen! Inga synliga BH-band, inga kjolar kortare än till knäna och inga synliga tatueringar, förmanar Mimmi.

Mimmi beskriver området där skolan ligger som ”pudlar och designerkläder” som låter oss förstå att i kvarteret bor lite bättre bemedlade människor, vilket gör området tryggt. På kartan visar hon också kvarter som inte är lika trygga och uppmanar eleverna att vara försiktiga och ge sig ut på utflykter tillsammans med kompisar.

– Snälla, åk inte tunnelbanan själva efter klockan 22 på kvällen, ber hon eleverna.

– Kanske kommer ni göra det ändå, men håll ihop!

För att kunna släppa iväg elever till någon av Europas storstäder finns självklart en hel del regler. En av dem är att eleverna ska vara hemma senast klockan 22 på vardagar, och klockan 01 på helger. Värdfamiljerna får inte heller lämna eleverna ensamma och kan inte åka på semester utan att eleven följer med.

Självklart är det pirrigt för våra Europaresenärer så här inför resan, men Sannarpsgymnasiet har sedan många år ett väl fungerande samarbete med Svenska skolan i Paris (och skolorna i de övriga storstäderna). Vi vet att eleverna kommer att bli väl mottagna under sin vistelse.

– Ni behöver inte vara nervösa. Värdfamiljen kommer hjälpa er och visa er, säger Mimmi.

Stort lycka till på er resa och njut av äventyret!

Paris-inför-1 Paris-inför-2

Previous Story

Nu kör vi igång igen!

Next Story

Kick-off med NIU-ettor

Latest from Ekonomiprogrammet