Agnes gör nu sin sista Arbetsplatsförlagda Lärande, APL. Det är en sju veckor lång praktik på Galgbergets förskola. Sedan är det student och till hösten förhoppningsvis en plats på förskoleprogrammet på Halmstad Högskola. Om framtiden vet vi såklart inget, men en sak är säkert: Det är inom skolvärlden vi kommer att hitta Agnes.
Agnes går sista året på den pedagogiska inriktningen på barn- och fritidsprogrammet. Att ta studenten känns både bra och jobbigt.
– Det är lite nervöst, men ändå bra att komma vidare, säger Agnes.
Och vidare vill Agnes. Hon brinner för utveckling i allmänhet och utveckling inom förskolan i synnerhet. Första steget är att utbilda sig vidare förskolelärare. Därefter får hon se var hon landar.
– Kanske vill jag bli specialpedagog, och då måste man först ha en lärarutbildning, berättar Agnes.
Det är specialpedagogen Tensie på Galgbergets förskola som inspirerar Agnes till att fundera över specialpedagogyrket.
– Tensie gör mycket material som förskolelärare kan använda, som bildstöd, teckenstöd och annat som underlättar kommunikation. Hon är också ute på olika förskolor och hjälper både barn och personal att utvecklas, säger Agnes.
Sedan den allra första APL-perioden har Agnes förstås lärt sig mycket. Då var det pandemi och att få komma ut på APL var en räddning.
– Det var en lättnad bara att få träffa människor, säger Agnes.
Men på grund av pandemin blev kontakterna begränsade och att träna på att bemöta föräldrar fick läggas åt sidan. Något hon vill ta igen nu och där är Agnes handledare, Dilek, en källa till inspiration.
– Jag observerar Dilek när hon pratar med föräldrar, och lär mig mycket av det, säger Agnes som nu inte tycker det är några konstigheter att berätta om dagen för föräldrarna när de hämtar sina barn.
Ja, Agnes har lärt sig mycket under sina praktikperioder, men Agnes lyfter också kurserna i skolan.
– Jag tycker BF-kurserna är väldigt intressanta. Genom de här tre åren har vi fått pusselbit efter pusselbit och nu kan vi lägga hela pusslet, säger Agnes.
Med BF-kurserna menar Agnes kurser som till exempel barns utveckling, kommunikation och pedagogiskt ledarskap.
– För det första har vi jättebra lärare. Dels har de en jättebra relation till oss elever, men också att det vi lär oss i skolan verkligen kan användas ute på förskolorna, säger Agnes.
Efter en praktikperiod i årskurs 8 på en annan förskola blev Agnes säker på sitt gymnasieval och framtida yrkesval.
– Det händer så mycket i förskoleåldrarna och det är kul att få vara med i den utvecklingen. Det är också så roliga individer att jobba med, både barnen och personalen, säger Agnes.
För dig som funderar på vilket program du ska välja säger Agnes att det viktigaste är att man är intresserad av det man ska läsa.
– Om man är intresserad blir det ganska lätt, säger Agnes.
Att Agnes är intresserad kan handledaren Dilek intyga.
– Jag kan alltid lita på Agnes. Hon tar tag i saker och ser vad som ska göras. Ibland glömmer jag att Agnes inte en av den ordinarie personalen, säger Dilek.
Ja, Agnes passar perfekt på förskolan, oavsett om det är i rollen som barnskötare, förskolelärare, specialpedagog eller kanske rektor.
Grattis till studenten, Agnes, och lycka till i framtiden!