Brons i judo till NIU-simmaren Rasmus

//

I helgen slog Rasmus Strömstedt i SA23A till med att ta brons på en internationell tävling i judo i Holland. Men det är inte bara i judo som Rasmus håller hög elitnivå. På skolan går han Nationell Idrottsutbildning, NIU, i simning och har bland annat ett SM-silver i lag på 4 x 200 meter.

Tillsammans med fyra lagkamrater från judoklubben JK National tävlade Rasmus i Holländska Emmen när han lyckades kamma hem bronset på den stora internationella tävlingen. Planen var att han även skulle tävla i Alknar i samma land, men efter att han i en av matcherna föll på ett olyckligt sätt efter ett kast tvingade han avbryta tävlingen.

– En led i axeln gick helt av, säger Rasmus som tyckte att det var extra tråkigt att tvingas avbryta när han i matchen efter skulle möta sin kompis från Göteborg.

Nu väntar rehab som kan ta upp till sex månader.

Träna både judo och simning har Rasmus gjort länge, och kombinera sina idrotter tänker han göra så länge det går.

– Idrotterna är bra för varandra. I judo tränar jag hela kroppen och blir särskilt stark i rygg och mage. I simningen får jag konditionen, berättar Rasmus.

För att klara av att kombinera två idrotter på hög nivå krävs planering, och planera är något Rasmus är van vid att göra. Han tycker dock att det blivit mycket lättare med planeringen nu när han kan göra en del av simträning på skoltid.

– Det ger mig mer fritid. På högstadiet var det jobbigare. Med NIU får jag in tre pass som annars skulle vara efter eller före skolan, säger Rasmus som totalt tränar bortåt tio pass i veckan.

Rasmus har inställningen att både skola och all idrott ska få plats. Ibland får skolan högre prioritet, och ibland idrotten.

– När jag varit borta från skolan för tävlingar brukar jag dra ner lite på träningen när jag kommer tillbaka för att komma ikapp i skolan. Men när vi till exempel tränar inför SM så får skolan stå tillbaka en period, säger Rasmus.

För idrottselever finns stöd att få när man har varit borta och under tävlingen i Holland missade Rasmus ett prov som han tar igen i skolans Studieverkstad.

Axelskadan gör att planerna för den närmsta framtidens idrottande så klart har ändrats. Höstens och vinterns SM i de båda idrotterna får ställas in, men trots det är Rasmus är vi gott mod.

– Jag tar ett steg i taget i rehabträningen, men hoppas att det ska gå fortare än sex månader, säger Rasmus och berättar att han redan nu hoppat i simbassängen.

– Jag kan ju alltid träna benövningar, säger Rasmus.

Previous Story

Från NA till juristutbildning, via militären

Next Story

Barn- och fritidsprogrammet möter människor och kultur

Latest from Allmänt

STUDENT 2024

Stort grattis önskar vi alla våra fina studenter! Ni kommer flyga perfekt!